ЕС ще предостави на Киев до 1,4 милиарда евро приходи от руски активи

Pan.bg 25 юни 2024 | 06:30 views (217) commentaries(0)
img
pan.bg

Външните министри на ЕС заобиколиха съпротивата на Унгария и одобриха отпускането на помощ за Украйна, използвайки лихви от замразени руски активи. Обемът ще бъде до 1,4 млрд. евро.

Въпреки съпротивата на унгарското правителство, Европейският съюз предоставя на Украйна около 1,4 милиарда евро военна помощ, използвайки лихви от замразените активи на Руската централна банка. Това решение беше одобрено в понеделник, 24 юни, на среща на външните министри на ЕС в Люксембург, съобщи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Преди срещата Борел подчерта, че решението за отпускане на средства на Киев трябва да „избегне всякакво блокиране“. Будапеща няма да може да блокира този процес, тъй като преди това Унгария се въздържа при гласуване на предварително споразумение относно запазването на печалбите от замразени руски активи и затова „не трябва да участва в решението за използването на тези пари“. Това, което направи възможно избягването на унгарското вето, беше, че средствата не идваха от данъкоплатците в ЕС.

Според Politico, сумата на печалбата от замразените руски активи, която ще получи Украйна, все още не е окончателна, но според дипломати тя варира между 1,2 и 1,4 милиарда евро. Тези средства ще бъдат предоставени на Киев чрез Фонда за подпомагане на Украйна (UAF).

Одобрен е 14-ият пакет от санкции на ЕС срещу Русия

По време на срещата в Люксембург външните министри на Европейския съюз одобриха и 14-ия пакет от санкции срещу Русия. Той включва забрана за трансбордиране на руски втечнен природен газ (LNG) в пристанища на ЕС за доставки до трети страни, както и за компании от ЕС, които използват системата за финансови съобщения на Банката на Русия (SPFS) извън Руската федерация. Освен това, Брюксел затегна контрола върху износа срещу други 61 организации, включително компании, разположени в Китай, Турция и ОАЕ.

За действия, които подкопават или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, в списъка със санкции бяха включени още 69 физически и 47 юридически лица.

Източник: DW Снимка: gdb.currenttime.tv

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка