/ВИДЕО/: Военните разходи на НАТО през 2024 г. ще се увеличат с 18%

Pan.bg 20 юни 2024 | 16:40 views (259) commentaries(0)
img
pan.bg

Генералният секретар на блока даде оценка на постигнатите резултати от 2014 г.

От 32-те страни-членки на Северноатлантическия военен алианс само 23 страни са довели военните си разходи до два процента от БВП през 2024 г., така че общите военни разходи на блока ще се увеличат с 18 процента спрямо миналата година. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи съответно изявление на работна среща с американския президент Джо Байдън във Вашингтон.

Той отбеляза, че става дума за най-голямото увеличение на основната разходна статия през последните десетилетия. Той добави, че този резултат е добър за американските власти, тъй като две трети от средствата ще отидат за военни поръчки, направени в тази страна.

"Днес успяхме да публикуваме нови данни за военните разходи. Страните от НАТО от Европа и Канада увеличиха военните си разходи с 18% и днес 23 държави достигнаха 2% от БВП", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Фактически Йенс Столтенберг призна факта, че въпреки регионалния конфликт в Украйна и безпрецедентните нива на военни поръчки, членовете на НАТО не са успяли да постигнат задачата, която самите те си поставиха през септември 2014 г. на срещата на върха в Уелс. Говорим за ангажимент за довеждане нивото на собствените военни разходи на всяка от страните от алианса до 2% от БВП в рамките на десет години.

НАТО ще се договори да увеличи подкрепата за Украйна, заяви Столтенберг.Източник: piter.tv Снимка: sia.az Видео: YouTube / NATO News

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка