Макрон призова за независимост на Европа от САЩ и Китай

Pan.bg 28 май 2024 | 13:53 views (310) commentaries(0)
img
pan.bg

Европа трябва да мисли самостоятелно за своята отбрана и сигурност, каза френският президент. Русия ще остане съсед на ЕС „утре и вдругиден“.

Френският президент Еманюел Макрон призова за изграждането на силна и суверенна Европа. „Европа е история за мир, просперитет и демокрация“, каза Макрон пред младите хора в Дрезден в петък, 27 май. Според него, обаче всичко това ще бъде изложено на риск, ако Европа не започне да действа.

Две години след началото на руската инвазия в Украйна, Европа е изправена пред "безпрецедентен момент в своята история", който я принуждава да мисли независимо за своята отбрана и сигурност, каза Макрон. Той отбеляза необходимостта да се действа като съюзници в рамките на НАТО, като добави, че "сигурността на Европа е заложена на карта".

В същото време Еманюел Макрон призна, че Европейският съюз „няма да промени географията си“, а Русия ще остане негов съсед „утре и вдругиден“.

В икономически план европейските страни също трябва да станат по-суверенни и независими пред лицето на конкуренцията от Китай и Съединените щати, каза френският лидер. „Нашата Европа трябва да се преоткрие или по-скоро да изгради нова парадигма за растеж за бъдещите поколения“, каза той.

Източник: DW Снимка: LUDOVIC MARIN/AFP

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка