Financial Times: Унгария блокира прехвърлянето на доходи от руски активи за военните нужди на Украйна

Pan.bg 25 май 2024 | 21:21 views (8196) commentaries(0)
img
pan.bg

Те искат да изпращат в Киев до 2 милиарда евро годишно от доходи от руски активи, замразени в депозитар в Белгия. Но Унгария блокира всичко, свързано с военна подкрепа за Украйна, съобщава FT.

Унгария блокира прехвърлянето на доходи от блокирани руски активи за военните нужди на Украйна, съобщи вестник Financial Times (FT) в събота, 25 май, позовавайки се на източници. https://www.ft.com/content/ce730028-688f-4c36-9f5b-6b240f76134a

Съгласно предварителното споразумение, страните от ЕС възнамеряваха да прехвърлят на Украйна до 2 милиарда евро годишно от доходи от руски активи в размер на 190 милиарда евро, съхранявани в депозита на Euroclear в Белгия. Решението трябваше да бъде взето единодушно, но Унгария гласува против, казаха петима източници на FT. Обаче не беше наложено вето на закона.

„В момента те блокират всичко, свързано с военна подкрепа за Украйна“, каза един от събеседниците на изданието. Според него, Унгария планира да предотврати отпускането на средства за Украйна поне до изборите за Европейски парламент през юни. Дипломати, интервюирани от FT, изразиха надежда, че решение може да бъде намерено преди юли, когато идва времето за първото плащане към Киев.

Унгария предложи компромисен вариант

Ръководството на ЕС предложи на Унгария сделка, така че техният дял от блокираните активи да не се използва за закупуване на оръжия, каза друг източник на FT. Според него, благодарение на това Будапеща не е наложила вето на насърчавания от ЕС механизъм, ограничавайки се до създаване на забавяния. Събеседници на вестника, запознати с позицията на унгарските власти, обясниха, че Будапеща по принцип не е против превода на пари, но схемата за автоматично плащане буди съмнения.

Преди това ЕС одобри прехвърлянето на доходи от замразени активи на Русия към Украйна. Европейските депозитари ще бъдат задължени да прехвърлят 99,7 процента от нетната печалба, получена от управлението на руски активи, в бюджета на ЕС. По-късно парите ще бъдат изпратени в помощ на Украйна. Депозитарите могат да запазят останалия дял от 0,3 на сто, "за да осигурят ефективността на своята работа".

Според чешкия външен министър Ян Липавски, тези мерки ще позволят на Украйна да получи до 3 милиарда евро през 2024 г. От тази сума 90 процента ще отидат за нуждите на украинската армия, добави чешкият министър. Киев подкрепи потенциалния трансфер на печалби, но отбеляза, че в сравнение с всички военни нужди на Украйна тази сума е „почти нищо“.

Русия заплашва да конфискува американски активи

На 23 май руският президент Владимир Путин подписа указ за правото на руските съдилища да използват американска собственост в Русия за компенсиране на щети от изземване на руски активи в Съединените щати.

„Указът създаде механизъм, който ни позволява да го използваме, ако бъдат предприети някакви мерки по отношение на нашите активи. Ще разгледаме ситуацията и ще предприемем действия“, каза Филип Габуния, заместник-председател на Централната банка на Руската федерация.

От своя страна прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Русия „ще се възползва от съдебните перспективи и безкрайно ще защитава своите интереси“ в случай на конфискация на активи. Песков нарече перспективата за изземване на руски пари създаване на опасен прецедент.

Източник: DW Снимка: AP Photo / static.euronews.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка