МВФ: Украйна тази година се нуждае от 42 милиарда долара

Pan.bg 19 апр 2024 | 10:56 views (367) commentaries(0)
img
pan.bg

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева увери Киев в "постоянна и стабилна подкрепа", според нея, бюджетните нужди на Украйна от 42 милиарда евро ще бъдат задоволени.

По данни на Международния валутен фонд (МВФ), тази година Украйна се нуждае от бюджетна подкрепа в размер на 42 милиарда долара. „Уверени сме, че тези нужди ще бъдат удовлетворени“, каза ръководителят на организацията Кристалина Георгиева на пролетната среща на МВФ и Световната банка в четвъртък, 18 април, във Вашингтон.

„Подкрепата за Украйна е постоянна и стабилна“

В същото време тя отбеляза невероятната решителност на украинците, защитаващи се срещу руската инвазия, и увери, че „подкрепата на Украйна ще остане постоянна и стабилна“. Георгиева, която преди дни беше преизбрана за втори петгодишен мандат начело на МВФ, също така призова за възможно най-бързо прекратяване на войната в Украйна.

През март 2023 г. МВФ одобри пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 15,6 милиарда долара (преизчислени на 14,4 милиарда евро). Програмата е част от още по-голям пакет от международна помощ от 115 милиарда долара (106 милиарда евро), които Украйна се очаква да получи за четири години.

Преди няколко седмици изпълнителният съвет на МВФ предостави на Киев транш от заем от 880 милиона долара (812 милиона евро) за нуждите на украинския бюджет. „Украинската икономика продължи да демонстрира забележителна устойчивост през 2023 г., въпреки че свързаните с войната фактори се появяват отново и перспективата остава изключително несигурна“, - заявиха в МВФ. Предишният транш от заем за Украйна в размер на 900 милиона долара (830 милиона евро) беше одобрен от МВФ през декември 2023 г.

Източник: DW Снимка: Gripas Yuri/ABACA/IMAGO

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка