Русия разшири ответния списък със санкции срещу граждани на ЕС

Pan.bg 23 фев 2024 | 14:34 views (674) commentaries(0)
img
pan.bg

Русия, в отговор на 13-ия пакет от санкции на ЕС, разшири черния списък с граждани на общността, на които е забранено да влизат в страната. Това се казва в изявление на руското външно министерство. - https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1934291/

„В отговор на тези недружелюбни действия руската страна значително разшири списъка на представители на европейски институции и държави-членки на ЕС, които в съответствие с Федералния закон „За реда за напускане на Руската федерация и влизане в Руската федерация“ от август 15, 1996 г. № 114-ФЗ, са забранени за влизане на територията на нашата държава“, - посочват от дипломатическото ведомство.

Както отбелязва ведомството, Москва смята санкциите на Европейския съюз за незаконни, които подкопават международноправните прерогативи на Съвета за сигурност на ООН. Русия ще продължи да дава своевременен и адекватен отговор на неприятелските действия на западните държави. "Европейският съюз продължава безплодните си опити да окаже натиск върху Русия чрез едностранни ограничителни мерки. На 23 февруари страните от ЕС приеха поредния 13-ти пакет от санкции. Считаме подобни действия на Европейския съюз за незаконни, подкопаващи международноправните прерогативи на СС на ООН", - посочват от министерството. „Ние потвърждаваме, „че всички неприятелски действия от страна на западните държави ще продължат да получават своевременен и адекватен отговор".

Русия, в отговор на 13-ия пакет от санкции на ЕС, забранява влизането в страната на граждани на общността, отговорни за предоставянето на военна помощ на Киев, както и на лица, замесени в преследването на руски служители и застъпващи се за конфискация на руски държавни активи.

„Става дума за представители на правоприлагащи органи и търговски организации на страни от ЕС, граждани на страни членки на ЕС, отговорни за предоставянето на военна помощ на неонацисткия режим в Киев, представители на европейски структури, участващи в преследването на руски служители за „незаконни арести и извеждане на хора от украински територии“, ангажирани със създаването на „трибунал“ срещу руското ръководство и събиране на съответни материали, застъпващи се за конфискация на руски държавни активи или използване на печалбите от тях в интерес на Украйна, подкрепящи налагането на санкции срещу нашате страна и се опитват да подкопаят отношенията на Русия с други държави, занимаващи се с разпространение на дезинформация за нашата страна”, - заяви руското външно министерство.

Освен това, в ответния „стоп списък“ са включени представители на Съвета на Европа, членове на законодателните събрания на страни от Европейския съюз, членове на ПА на ОССЕ и ПАСЕ, които системно правят агресивни изявления срещу Русия, допълват от министерството.

Източник: ТАСС Снимка: goodvin.info / kor.ill.in.ua

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка