България с почетно консулство в град Есбер, наричан "вятърната и петролна столица" на Дания, с потенциал като пристанище на НАТО

Pan.bg 03 окт 2023 | 09:31 views (520) commentaries(0)
img Pan.bg

На 27 септември 2023 г. официално бе открито почетно консулство на Република България в гр. Есбер, Кралство Дания, ръководено от г-н Сьорен Елербек, почетно/нещатно/консулско длъжностно лице, с консулски окръг, обхващащ региона на Южна Дания (Решение № 305 на МС от 20 април 2023 г.).

На събитието присъстваха кметът на Есбер г-н Йеспер Фрост Расмусен, българският посланик г-н Светлан Стоев, почетният консул на Република България за Централна Ютландия г-н Михаил Делчев, председателят на Сдружението на почетните консули в Ютландия г-н Могенс Елербек, бившият почетен консул на България за Южна Дания г-н Йеспер Вестергор Хансен.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Сред присъстващите гости бяха и представители на бизнеса, търговско-промишлената палата, културата, както и партньори на г-н Сьорен Елербек в адвокатската кантора „Туесен Бьодкер и Йегер“.

В словото си кметът г-н Йеспер Расмусен посочи, че Есбер има голям потенциал за развитието на възобновяемата енергия и неслучайно го наричат „вятърната и петролна столица“ на Дания.

Доказателство за това е и провелата се през месец май 2023 г. Европейска среща на върха RеPower, а няколко месеца по-късно и подписаното от правителствените ръководители на Дания, Германия, Нидерландия и Белгия Споразумение за сътрудничество за изграждане на най-големия офшорен вятърен парк в Северно море и изграждане на капацитет за електролизьори за водород.

Също така Есбер е най-западното пристанище на Дания с бъдещ потенциал като пристанище на НАТО за достъп до ЕС и Скандинавския регион.

Почетният консул г-н Сьорен Елербек потвърди готовността и желанието си да работи за разкриването на нови възможности за съвместни проекти и насърчаване на българския бизнес в Дания.

Повече информация тук:

https://www.mfa.bg/embassies/denmark/news/38606Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


България с почетно консулство в град Есбер, наричан "вятърната и петролна столица" на Дания, с потенциал като пристанище на НАТО

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка