Украйна е разочарована от декларацията на Г-20

Pan.bg 11 сеп 2023 | 06:41 views (475) commentaries(0)
img
пан.бг

Украйна е разочарована от декларацията на Г-20: Министерството на външните работи предложи правилната формулировка
"Европейска правда", "Украинска правда" — събота, 9 септември 2023 г., 17:12 ч.

Среща на върха на Г-20 в Индия, снимка от Anadolu Agency чрез Getty Images

Министерството на външните работи на Украйна коментира окончателната съвместна декларация на страните от "Групата на 20-те", като изрази разочарование от нейната формулировка.

Източник: Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко във Фейсбук, съобщава "Европейска правда"

Подробности: Николенко изрази разочарование от частта от документа, която се отнася до агресията на Русия срещу Украйна, и също така отбеляза, че участието на украинската страна ще позволи на участниците да разберат по-добре ситуацията.

Буквално: „Принципът „нищо за Украйна без Украйна“ остава ключов, както винаги“.

Повече подробности: В същото време говорителят на Министерството на външните работи предложи как да се променят основните елементи на текста, за да бъдат по-близки до реалността.


Той посочи, че в декларацията е трябвало да се посочи, че Русия води война срещу Украйна, вместо думите "война в Украйна", и също така подчерта, че Руската федерация, а не "всички страни", трябва да се въздържат от използване на сила за териториални завоевания.

Николенко посочи и необходимостта участниците в срещата да осъдят агресията на Руската федерация срещу Украйна и да призоват Русия незабавно да я спре.

Какво го предшестваше: По-рано беше съобщено, че срещата на върха на страните от "Групата на двадесетте" се договори за съвместна декларация, въпреки несъгласието между участващите държави по въпроса за войната на Руската федерация срещу Украйна, но подробностите все още не са известни .

Индийският премиер каза, че страните от Г-20 са се споразумели за съвместна декларация, което показва, че участниците са успели да намерят компромисна формулировка в блоковете по отношение на войната на Руската федерация срещу Украйна.

Също така участниците в срещата на върха на страните от "Групата на двадесетте" призоваха за изпълнението на черноморската зърнена инициатива, която беше осуетена от Русия.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка