Съдът на ООН одобри участието на 33 държави в делото на Украйна по конвенцията за геноцид

Pan.bg 09 юни 2023 | 20:58 views (425) commentaries(0)
img
pan.bg

Международният съд в Хага разреши на 33 държави да се присъединят към иска на Украйна срещу Русия по конвенцията за геноцида. Това се посочва в решението, публикувано на сайта на съда.

Според текста на документа повече от 30 държави са подали молби до съда, включително Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Кипър, Дания, Холандия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Испания, Швеция и Великобритания.

На 26 февруари 2022 г. Украйна заведе дело срещу Русия в Международния съд съгласно Конвенцията от 1948 г. за предупреждение за престъплението геноцид и наказание за него.

На 8 юни стана известно, че Международният съд в Хага одобри присъединяването на Литва към антируския иск на Украйна, в който Руската федерация е обвинена в нарушаване на Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма и Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация.

Представителят на Руската федерация Александър Шулгин заяви, че искът на Украйна срещу Руската федерация в Международния съд е неприемлив, тъй като се основава на погрешно тълкуване на закона, противоречи на здравия разум и се основава на невярна информация.

През май руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът открито злоупотребява с нормите на международното правосъдие по отношение на Руската федерация.

Източник: gazeta.ru Снимка: Global Look Press

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка