New York Times: САЩ призовават на диамантите от Русия да се даде статут на "кървави" диаманти

Pan.bg 17 авг 2022 | 11:29 views (279) commentaries(0)
img
pan.bg

Съединените щати, Канада и Европейският съюз призовават за придаване статут на руските диаманти "кървави" диаманти, пише New York Times, цитирайки писмо от представителя на Държавния департамент на САЩ Джордж Каджати, адресирано до председателя на Кимбърлийския процес.

Те мотивират искането си с настоящата ситуация в Украйна.

Кимбърлийският процес обединява над 80 държави. Организацията е основана през 2000 г. и е кръстена на град Кимбърли в Южна Африка, където се проведе първата конференция за борба с така наречените "кървави диаманти". Така наречените скъпоценни камъни, добивани незаконно.

През юни беше съобщено, че руската държавна минна компания АЛРОСА няма да може да плати купон по още една емисия еврооблигации, деноминирани в долари. Общо руската група компании за добив на диаманти има две неизплатени емисии еврооблигации на стойност 500 милиона долара всяка. Техните падежи са 2024 и 2027 г. Плащането за емисията от 2024 г. трябваше да бъде на 9 април. Заради санкции компанията не можеше да извършва плащания. Плащането трябваше да бъде 11,625 милиона долара.

През първата половина на юни вестник "Комерсант" съобщи, че Русия е намалила износа на диаманти за ключови пазари - Индия и Европа. Въпреки това, поради покачването на цените на суровините, руските компании нямат загуби в приходите.

Източник: gazeta.ru Снимка: "Алроса" / 1prime.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка