Президентът на Аржентина обяви намерението на страната да се присъедини към БРИКС

Pan.bg 25 юни 2022 | 16:25 views (3111) commentaries(0)
img
pan.bg

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес по време на речта си на XIV срещата на върха на държавните глави на асоциацията обяви намерението на страната да се присъедини към БРИКС, съобщава агенция Telam. Той отбеляза също, че Аржентина е отговорен доставчик на храни и признат световен играч в биотехнологиите и логистиката.

Ние се стремим да бъдем пълноправни членове на тази група нации, която вече представлява 42% от световното население и 24% от световния брутен вътрешен продукт, каза Фернандес.

По-рано руският президент Владимир Путин посочи, че авторитетът на БРИКС на световната сцена се увеличава всяка година. Според него, причината за това е, че страните, включени в групата, имат колосален политически, икономически, научен, технологичен и човешки потенциал.

На 23 юни участниците в XIV срещата на върха на БРИКС подписаха и заключителна декларация, фиксираща ключовите договорености, постигнати по време на преговорите. Документът определя намеренията за развитието на държавите и техните отношения до 2030 г.

Според декларацията, страните ще създадат условия за лоялна конкуренция в международното търговско и икономическо сътрудничество.

Източник: news.rambler.ru Снимка: Синьхуа / russian.news.cn

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка