Министрите на отбраната на НАТО подписаха споразумение за създаване на Съвместен фонд за развитие на военните технологии

Pan.bg 23 окт 2021 | 21:25 views (337) commentaries(0)
img pan.bg

Основните задачи на този фонд ще бъдат развитието на технологии с военна и двойна употреба.

Миналия петък, обобщавайки резултатите от срещата на върха в Брюксел, ръководителите на ведомствата за отбрана на страните-членки на НАТО подписаха споразумение за създаването на първия в историята съвместен фонд с финансов обем от 1 милиард евро. Основните задачи от този фонд ще бъде развитието на технологии с военна и двойна употреба. Съобщава агенция ТАСС.

image

„Съвместният фонд ще гарантира и улеснява по-тясно и по-доверително сътрудничество с частни компании, разработващи най-новите технологии, които противен случай биха могли да не са в състояние да разработват нови технологични решения, необходими за военно-промишлените комплекси на страните от НАТО“, се казва в материалите на финалното заседание на министрите на отбраната на Северноатлантическия алианс.

image

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че съвместният фонд ще допълни създадената от алианса трансатлантическата система за ускоряване на отбранителните иновации DIANA. Тази система представлява мрежа от административни, изпитателни и аналитични центрове, които се планира да бъдат разгърнати в цяла Европа и Америка.

Основната им цел ще бъде да организират търсенето и поддръжката на разработчици на технологии в гражданския сектор, които могат да бъдат използвани във военната сфера. Планира се и двете създадени структури да заработят напълно до следващата среща на върха на НАТО в Мадрид през юни 2022 г.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0