Очакваме в парламента поне един от двамата генерали кандидати за депутати

Pan.bg 18 окт 2021 | 11:31 views (648) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.comЕдин бърз поглед на изборните листи на основните кандидати за 47-ото Народно събрание подсказва, че проблемите на отбраната, които никак не са малко, ще се решават най-вече от икономисти, юристи, инженери и т.н. Военната експертиза в новото народно представителство отново ще бъде на заден план, както в предишните два парламента. Да се надяваме, че с това партиите и коалициите не искат да ни кажат, че подреждат отбраната и Въоръжените сили в долната половина на приоритетите си. Виждаме само един министър на отбраната (в служебното правителство през 2014 г.) в лицето на Велизар Шаламанов (Демократична България) и един заместник-министър на отбраната Валентин Радев (ГЕРБ-СДС) в първото правителство на Бойко Борисов. Хубавото е, че и двамата са били офицери, а след уволнението си продължиха да се занимават с темата. Прави впечатление, че ГЕРБ разчиташе на сериозна военна експертиза в 44-ото Народно събрание, но след това промени политиката си по избора на кандидати за депутати и преля към представители на МВР и полицията. По всичко личи, че ще разчита най-вече на Христо Гаджев, който е част от Комисията по отбрана вече няколко парламента, а за предстоящите избори е единственият представен, като експерт по отбрана.

От „БСП за България“ очакваме двама генерали в новия състав на парламента. Бригаден генерал от запаса Кольо Милев е отлично запознат не само с войската, но и с парламентарната дейност, като член на 44-ото и 45-ото Народно събрание и на Комисията по отбрана. Другият генерал от лявото политическо пространство е Радослав Пешлеевски - специалист по военно и гражданско строителство. От 1991 г. до 1993 г. е началник щаб на войските на Министерството на транспорта, а от март 1993 г. до април 1998 г. е началник на Строителните войски. „БСП за България“ разчита още на каапитан III ранг от запаса Борислав Гуцанов, кандидат за депутат от Варна и на дългогодишния народен представител експерт и по отбрана и по енергетика подполковник от запаса Таско Ерменков. В сливенската листа е и първият български рейнджър полковник от запаса Янко Яkков. Там кандидатите от БСП се водят от Атанас Зафиров, който бе председател на Комисията по отбрана в предишния парламент.

ПП „Има такъв народ“ отново е представенa от полковник от запаса Александър (Сашо) Александров. Този път той се бори за трети мандат от Варна. Направи впечатление, че в представянето си, като депутат от предишните два парламента, срещу графата „професия“ бе записал офицер, а не инженер, както обикновено пишат бивши военнослужещи, станал народни представители. Той е най-скоро излезлият от армията, в сравнение с останалите офицери кандидати за депутати. Впрочем, с Велизар Шаламанов, Христо Гаджев и Атанас Зафиров бяха най-активни по темата за отбраната в 46-ото Народно събрание, колкото и малко време да беше отделено за нея.

ДПС, очевидно, пак ще разчита на Джейхан Ибрямов, който има многомандатен опит в Комисията по отбрана. ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме“ е включила отново в листите си международника Данаил Георгиев, който е офицер от запаса, бил е експертен сътрудник в Комисията по отбрана в 40-ото и 41-ото Народно събрание. Беше и парламентарен секретар на Министeрството на отбраната, когато министър бе Ангел Найденов. Той бе в Комисията по отбрана в предишния парламент.

Разбира се, това не е всичко. Лошото е, че поне трима от споменатите кандидати са доста назад в изборните листи, но при сегашната система на гласуване може да се придвижат напред. Другият двузначен показател е, че не виждаме нито един бивш началник на Генералния щаб или на отбраната, командир на вид въоръжена сили или друг високопоставен в близкото минало офицер. Така че отговорността пред отбраната и Въоръжените сили на тези, за които стана дума вече, ще бъде много голяма. Да им пожелаем успех!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка