The National Interest: Пентагонът е разтревожен от темповете на създаване на хиперзвуково оръжие в Русия

Pan.bg 17 юли 2021 | 13:42 views (2750) commentaries(0)
img
pan.bg

Съединените щати изпитват сериозни затруднения в опитите да догонят Русия и Китай при разработването на хиперзвуково оръжие, пише наблюдателят Марк Епископос в статията си в The National Interest.

Според журналиста, американските анализатори все още се разминават в мнението си относно значимостта на хиперзвуковото оръжие за военния потенциал на страната.

Например, в доклад на изследователската служба в Конгреса се казва, че през последните години САЩ са увеличили финансирането на програми за разработване на този тип оръжия. Една от причините е увеличаващият се потенциал на Русия и Китай.

В доклада също така се подчертава, че докато Москва и Пекин се фокусират върху хиперзвукови системи с акцент върху ядрените оръжия, Вашингтон ги създава главно за тактическа употреба. Този вариант изисква повече прецизност и е по-сложен сам по себе си, се казва в документа.

„Съединените щати не разполагат със системи, които биха могли да застрашат адекватно [Китай и Русия], а у нас няма защита срещу [техните] системи“, каза по-рано Майкъл Грифин, заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на изследвания и развитие.

Поради спорове относно задачите, Пентагонът се сблъсква с проблеми при разработването на хиперзвукови оръжия, свързани предимно с финансирането, отбеляза авторът на статията.

Източник: gazeta.ru Снимка: sohu.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка