Асоциацията на военните разузнавачи изпрати отворено писмо до президента

Pan.bg 25 май 2021 | 22:21 views (1070) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com

Обръщаме се към Вас като Върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България, ръководени от чисто хуманни подбуди, пише в отвореното писмо на Асоциацията на военните разузнавачи, подписано от председателя й полковник от резерва Чавдар Борчев. Поводът е повдигнатите най-тежки обвинения за държавна измяна на техните колеги Иван Илиев и Любомир Медаров, както и съпругата на Иван Илиев - Галина. „С това наше отворено писмо ние искаме да обърнем Вашето и на българската общественост внимание към този проблем откъм неговата чисто хуманитарна страна. За съжаление, практиката показва, а днес и немалко политици го твърдят, че в много случаи подобни дела се възбуждат най-вече по конюнктурни причини – да се отвлече вниманието на българската общественост от бедственото положение на народа и страната и във връзка с такова значимо събитие, каквото са парламентарни избори. Такова е нашето мнение“, пишат още военните разузнавачи от резерва и запаса до държавния глава.

***


До господин Румен Радев, президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България

(Отворено писмо от Асоциация на военните разузнавачи)

Уважаеми господин Президент,

Обръщаме се към Вас като Върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България, ръководени от чисто хуманни подбуди. Повече от два месеца в предварителния арест на националното следствие се намират с повдигнати най-тежки обвинения за държавна измяна нашите колеги Иван Илиев и Любомир Медаров, както и съпругата на Иван Илиев - Галина. Ние – колегите на Илиев и Медаров ги познаваме от десетки години – някои от нас са учили заедно с тях във военни училища и военни академии. Това са достойни български офицери, които са отдали млади и зрели години за осигуряване на националната сигурност на България. Това са офицери с богат оперативен опит, доказали се с конкретна работа в Разузнавателното управление на ГЩ, като са служили само и единствено за защита националната сигурност на България. Ние не вярваме, че те могат да предадат националните интереси на България.

Господин Президент, след арестуването на нашите колеги медийното пространство се изпълни с необосновани обвинения и клевети по адрес не само на Илиев и Медаров, но и по адрес на всички военни разузнавачи, отдали своите сили за осигуряване националната сигурност на България. Ние не можем да приемем за доказателства нелепите клипове, които уж доказвали тяхната вина. Не можем да приемем тази режисирана кампания от страна на уж независими органи като нормално правосъдие. Единствено съдът с влязла в сила присъда може да вмени вина или невинност. Всички досегашни публични действия на неоторизирани органи са обикновен пиар. На практика е забравен принципът от римското право „невинен до доказване на противното“.

Семейство Галина и Иван Илиеви повече от два месеца са в ареста без да им се позволява свиждане между тях двамата. Даже най-закоравелите и осъдени престъпници имат това право. Иван Илиев е на 75 години и той не е в състояние да се укрие или да възпрепятства правосъдието, ако се намира под домашен арест. Съвременните технически средства позволяват да се осъществява постоянен контрол над неговото движение. Съпругата му Галина – майка на две деца е гражданско лице, а е обвинявана от военен съд. Не е ли всичко гореизложено опит за психологически тормоз, се питаме ние.

Господин Президент, знаем, че Вие не можете да се намесвате в работата на един независим орган, каквато би трябвало да е българската Прокуратура. С това наше отворено писмо ние искаме да обърнем Вашето и на българската общественост внимание към този проблем откъм неговата чисто хуманитарна страна. За съжаление, практиката показва, а днес и немалко политици го твърдят, че в много случаи подобни дела се възбуждат най-вече по конюнктурни причини – да се отвлече вниманието на българската общественост от бедственото положение на народа и страната и във връзка с такова значимо събитие, каквото са парламентарни избори. Такова е нашето мнение.

Ползвам се от случая, господин Президент, да Ви пожелая добро здраве и успешна работа за благото на Република България!

Председател на Управителния съвет на АВР:

Полковник от резерва инж. Чавдар Борачев

25 май 2021 г.

Град София
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка