САЩ предлагат начин за ограничаване на Китай

Pan.bg 28 фев 2021 | 13:05 views (843) commentaries(0)
img
pan.bg

Ръководителят на Атлантическия съвет, аналитична организация на НАТО, Фредерик Кемпе, в своята рубрика за CNBC, подсказа на САЩ начин да сдържат Китай и неговата финансова система.

Според Кемпе, това може да стане с помощта на по-ранното разработване и внедряване на дигиталния долар, който би могъл да устои на активно развиващия се дигитален юан.

В същото време финансистът отбелязва, че американските власти все още са скептични относно перспективите да използват собствена цифрова валута. Китай може да използва цифровия юан, за да отслаби долара и да подкопае глобалната му роля, като резервна валута, каза Кемпе.

Дигиталният долар обаче все още има поддръжници сред американския елит и официални лица. Те включват преди всичко министъра на финансите Джанет Йелън и ръководителя на системата на Федералния резерв (ФРС) Джером Пауъл.

В края на февруари те обявиха, че сега се провеждат изследвания за възможното използване на дигиталния долар от Федералната резервна банка на Бостън (един от 12-те членове на ФРС) и Масачузетския технологичен институт. Според Йелън новата валута ще улесни живота на много американци, които все още нямат достатъчен достъп до финансовата система на страната и традиционните платежни системи.

В същото време анализатори, включително Кемпе, отбелязват, че Китай все още ще има предимство при създаването на национална цифрова валута - до голяма степен поради пренебрежителния си подход към поверителността на информацията и защитата на данните.

В момента около 70 държави разработват национални цифрови валути. Най-активни са Китай и Швеция. Съответният проект има в Русия, където той се контролира от Централната банка. Цифровата валута се различава от криптовалутите предимно по това, че се издава от Централната банка и действа като алтернативно официално средство за плащане в допълнение към паричните и безкасовите пари.

Източник: lenta.ru Снимка: static.news.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка