Помпео към Чехия: Русия и Китай подкопават националния ви суверенитет, но САЩ ще помогнат на чехите

Pan.bg 12 авг 2020 | 23:04 views (545) commentaries(0)
img
pan.bg

Майк Помпео предупреди Прага за сътрудничеството й с Москва и Пекин. Според него Китай представлява по-голяма заплаха за Чехия от Русия.

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео предупреди чешките власти срещу сътрудничество с Русия и Китай. Той заяви това в сряда, 12 август, в Прага на пресконференция след разговори с чешкия премиер Андрей Бабиш. Причината за предупреждението на Помпео бяха плановете на чешките власти за модернизиране на атомната централа "Дуковани".

"Обсъдихме значението на избора на подходящ партньор за изграждането на нов енергоблок в атомната електроцентрала "Дуковани". Сътрудничеството с компании от Русия и Китай всъщност подкопава националния суверенитет на Чешката република", заяви ръководителят на американската дипломация. Той каза, че ако Москва и Пекин се опитат да окажат натиск върху Прага, чехите могат да се надяват на помощ от Вашингтон.

Изказвайки се в чешкия парламент, Помпео каза също, че Китай заплашва Чехия повече от Русия. "Виждаме Русия да се опитва да подкопае сигурността ви, разпространявайки дезинформация и да провежда кибератаки", заяви държавният секретар. "Те дори се опитват да пренапишат историята ви. Ние видяхме всичко това."

"Но още по-сериозна заплаха днес е Комунистическата партия на Китай. Във вашата страна виждаме кампании за влияние върху вашите политици и сили за сигурност. Пекин също се опитва навсякъде да поеме контрола върху бизнеса", - каза Помпео.

На среща с ръководителя на чешкото външно министерство Томаш Петричек Помпео също обърна специално внимание на сътрудничеството на двете страни в противодействие на Русия и Китай.

Източник: dw.com Снимка: dw.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*