Саудитска Арабия и Израел с обща позиция по отношение на Иран

Pan.bg 09 юли 2020 | 13:41 views (466) commentaries(0)
img
Pan.bg
Саудитска Арабия и Израел призоваха международната общност да заеме „твърда позиция“ срещу Иран и да разшири оръжейното ембарго над „политическия режим“ в тази страна. По време на предишно заседание на Министерския съвет на Кралството, проведено във формат на видеоконференции, партньорите на Рияд на международната арена също бяха призовани „сериозно да се заемат с проблема за ядрените и ракетните програми, разработвани от Иран“, съобщи телевизионният канал Al-Arabiya.
В същото време правителството на Саудитска Република потвърди ангажимента си за регионална стабилност към най-голямата арабска монархия и потвърди, че „няма да търпи нарушения на нейните граници, заплахи за националната сигурност, морската сигурност и глобалната търговска дейност“ под формата на „враждебни действия от страна на Иран“.
Доклад на ООН, публикуван в края на юни, повтаря дългогодишни твърдения, че оръжия от "ирански произход" са били използвани от йеменското бунтовническо движение "Ансар Алла" ("Помощници на Аллах", хусити), което се радва на подкрепата на Техеран при няколко атаки срещу Саудитска Арабия приз миналата година.
Докладът също така предостави доказателства, че и официални лица в САЩ и Израел подкрепят разширяването на оръжейното ембарго срещу Иран. Правителството на Саудитска Арабия приветства доклада на световната организация, като посочва, че потвърждава „добре познатото дестабилизиращо поведение на Иран в региона“, отбелязва панарабският телевизионен канал.

Al-Arabiya
Снимка: © Al-Arabiya
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*