ООН остро осъди и приравни действията на Сирия и Руската федерация с военни престъпления

Pan.bg 07 юли 2020 | 19:14 views (1512) commentaries(1)
img
pan.bg

Следствената комисия на ООН остро осъди атаките на Асад и руските войски върху цивилни цели. Авторите на доклада предполагат, че в Сирия се извършват военни престъпления.

Сирийските правителствени войски, подкрепени от руските космически сили (ВКС), систематично атакуват десетки болници, училища и пазари в района на контролирания от бунтовниците Идлиб в североизточната част на страната. До това заключение стигнаха авторите на разследването на военните операции в Сирия през ноември 2019 г. - юни 2020 г., проведено от независима международна комисия, поръчана от Съвета за правата на човека на ООН, резултатите от която бяха представени във вторник, 7 юли, в Женева.

Според доклада, въоръжените сили на Дамаск нанасят удари както от земята, така и от въздуха, използвайки по-специално касетъчни бомби. Разследващите приравняват подобни военни операции, които се извършват без да се вземат предвид гражданското население, с военни престъпления. В резултат на това близо милион души бяха принудени да избягат. Тази вълна от бежанци беше "предвидимата последица от мащабни незаконни атаки от проправителствени сили", се казва в доклада.

Според ръководителя на комисията Пауло Пинейро цели семейства бягат защото попадат под бомбардировките. „Абсолютно отвратително е, че след повече от 9 години конфликт, цивилните продължават да бъдат подлагани на безразборни атаки“, каза той.

Източник: dw.com Снимки: dw.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  jeliazko3y 08 юли 2020, 10:10
   
  3
   
  2

  А кога ООН ще осъди мръсните кравари и техните подлоги за разрушените държави, в които те се настаниха за да крадат техните природни ресурси. Под предлог че им внасят свобода и демокрация и спазване на човешките им права.