Американският посланик обясни липсата на СССР в Twitter сред победителите над нацизма

Pan.bg 03 юли 2020 | 18:13 views (792) commentaries(0)
img
pan.bg

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан

Според Джон Съливан съобщението не е „опит за пренаписване на историята и не е грешка“, а е адресирано до британските съюзници, с които САЩ работиха много тясно по време на Втората световна война

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан обясни, че липсата на СССР сред победителите над нацизма в съобщението на Белия дом в Twitter не е насочено към пренаписване на историята и опит за омаловажаване на ролята на съветските войски.

"Това съобщение нямаше за цел да изброи всички страни, участвали в разгрома на нацистка Германия. Ако това беше така, тогава се страхувам, че ще трябва да се извиня не само на Русия, но и на Канада, Франция и полските ескадрили в британските ВВС. това съобщение не споменава много други страни, но изглежда, че причината за тази реакция е била, че това съобщение показва недостатъчно внимание и признаване от САЩ за ролята на СССР във Втората световна война “, каза той в интервю за RBC.

Посланикът обясни, че съобщението в Twitter не е „опит за пренаписване на историята и не е грешка“, а е адресирано до британските съюзници, с които САЩ работиха много тясно по време на Втората световна война. "Имаше много американски въздушни бази и военноморски бази. Милион американци бяха дислоцирани в Обединеното кралство, след това участваха в разгръщането на нормандската операция от нейната територия, а преди нея в операция "Факел"да кацнат в Северна Африка", припомни той.

Без никакви съмнения
Съливан подчерта, че без съмнение няма друга държава, която е пострадала толкова, колкото СССР от действията на нацистка Германия. "Няма нито една държава, която да е загубила толкова много животи, да се е сражавала и да е направила толкова много, колкото СССР, който се е сражавал с нацистка Германия на източния фронт. Няма съмнение в това. Просто погледнете броя на загиналите руснаци, заедно с украинците, Беларуси и представители на други народи на СССР “, добави дипломатът.

"Мисля, че реакцията на това послание беше породена от факта, че по онова време хората бяха просто много раними. Но това в никакъв случай не беше опит за омаловажаване на ролята на Съветския съюз и РСФСР като част от Съветския съюз в победата над нацистка Германия", каза той. той.

В същото
време посланикът изрази надежда, че руснаците оценяват приноса на САЩ под формата на значителна материална помощ за отпускане на заеми за победата на Съветския съюз над нацистка Германия, което е написано в статията му „75 години от голямата победа. "Съединените щати също направиха много голям принос, ние сме много горди с това. И ще отбележим победата във Втората световна война в деня, в който тя приключи в началото на септември, когато ще отбележим 75-годишнината от победата ни над Японската империя", завърши Съливан.

На 8 май Белият дом публикува в Twitter видео на полагане на венец на мемориала на Втората световна война от президента на САЩ Доналд Тръмп, с придружаващ го текст: "На 8 май 1945 г. САЩ и Великобритания побеждават нацизма. Американският дух винаги ще побеждава."

Източник: ТАСС Снимка: Susan Walsh

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка