ЕС подкрепя протестите в САЩ и осъди насилствените действия

Pan.bg 02 юни 2020 | 15:23 views (421) commentaries(0)
img pan.bg


Хосеп Борел, ръководител на дипломацията на ЕС, подкрепи мирните протестиращи в Съединените щати и осъди насилствените действия. Това съобщават РИА Новости и Ройтерс.

Отбелязва се, че ЕС беше шокиран от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на груб арест от полицейски служител. Според Боръл това събитие показва злоупотреба с власт от служителите на реда.

„Ние отстояваме правото на мирни протести. Ние осъждаме насилие и расизъм от всякакъв вид “, заяви представителят на ЕС, коментирайки продължаващите американски безредици. В същото време Европейският съюз вярва в способността на хората на Съединените щати да се обединят и да заздравят раните на обществото, призовавайки на този фон към деескалация.

Борел припомни за стойността на всеки човешки живот. „Всички животи са важни, животът на чернокожите също е важен“, заключи европейският служител.

Масовите протести, придружени от бунтове със сблъсъци с полицията, продължават в САЩ от 26 май. Гражданите се събраха срещу полицейската бруталност след смъртта на местния жител, чернокожият Джордж Флойд, който почина заради удушен полицай. Впоследствие привърженици на движението срещу насилието срещу чернокожите, Black Lives Маттер („Животът на чернокожите е важен“) излязоха на улиците. Протестите се превърнаха в безредици с погроми, грабежи, стрелба и палежи. В редица градове бяха въведени поделения на Националната гвардия и бронирани превозни средства за засилване на правоприлагането.

Източник: lenta.ru Снимка: icdn.lenta.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*