Големите държави от ЕС призовават за засилено сътрудничество в областта на сигурността

Pan.bg 28 май 2020 | 20:15 views (526) commentaries(0)
img
pan.bg


В светлината на настоящите кризи страните от ЕС трябва да си сътрудничат по-тясно в областта на сигурността, уверени са министрите на отбраната на Германия, Франция, Италия и Испания.

Германия, Франция, Италия и Испания се застъпват за по-тясно сътрудничество в рамките на европейската политика за сигурност в светлината на промените, настъпили поради пандемията на коронавирус. Настоящите кризи, конфликти и нестабилност на системите са в резултат на епидемията, министрите на отбраната на четирите страни посочиха в писмо до ръководителя на европейската дипломация Хосеп Борел, публикувано в четвъртък, 28 май.

В тази връзка има смисъл редовно да се провеждат кризисни обучения, за да се разработи единна визия за сценарии при заплахи, смята ръководителят на германското министерство на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и нейните колеги.

Според тях трябва да се установи по-добро военно сътрудничество, което започна през 2017 г. като част от програмата на PESCO за „постоянно структурно сътрудничество“, в която участват всички страни от ЕС, с изключение на Дания и Малта. Сътрудничеството трябва да достигне ново ниво през 2021 г., когато Европейският отбранителен фонд започне да функционира напълно. Министрите на четирите най-големи държави от ЕС настояват проектите в рамките на PESCO да дадат видими оперативни резултати за кратко време.

В политиката си за въоръжение Европа трябва да намали зависимостта си от други страни и да да направи повторна проверка на директните инвестиции от чужбина, се казва в документа.

Източник: dw.com Снимка: dw.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка