„Независимая газета“: Предлагат обединение на усилията на Турция и САЩ срещу Русия

Pan.bg 27 фев 2020 | 02:13 views (291) commentaries(0)
img focus


София. Брюксел. Анкара и Вашингтон трябва да развият двустранно сътрудничество и взаимодействие в рамките на НАТО, за да се противопоставят на Русия, заяви главнокомандващият на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал от Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ Тод Уолтърс, който също така ръководи европейското командване на въоръжените сили на САЩ, цитира думите му руският вестник “Независимая газета“.

„Ролята на Турция в противодействието на Русия е централна“, е подчертал военният ръководител в писмено изявление по време на изслушванията в Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ. „И двете държави смятат Черноморския регион за своя естествена зона на влияние, те продължават да се конфронтират в Либия и са в пряк конфликт в сирийския Идлиб. В дългосрочен интерес както на САЩ, така и на Турция се крие продължаването на съвместната работа за развиване на сътрудничество срещу Русия, както на двустранна основа, така и чрез НАТО. "

Сериозни проблеми в руско-турските отношения се появиха след изострянето в сирийската провинция Идлиб, която е в ръцете на протурски бойци. Сирийската правителствена армия възобнови настъплението в близост до турски наблюдателни пунктове, което доведе до жертви сред турските военни.

Според държавния секретар на САЩ Майк Помпео, нападателната операция на сирийската правителствена армия носи риск от пряк въоръжен конфликт с Турция. „Както неведнъж сме заявявали по-рано, режимът няма да може да постигне военна победа“, отбеляза дипломатът. "Офанзивата, предприета от войските на режима, само увеличава вероятността от конфликт с нашия съюзник в НАТО, Турция. Решението е прекратяване на огъня на постоянна основа и преговори въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност. "

Помпео вярва, че устойчиво примирие е трудно постижимо. "Конфликтът в Сирия възникна още преди сегашната администрация на САЩ да дойде на власт", обясни той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker