The Guardian: "Ето следващите избори, които ще бъдат обект на руските хакери"

Pan.bg 24 яну 2020 | 13:34 views (243) commentaries(0)
img
Ще успее ли Флорида да защити електронните си системи за гласуване преди президентските избори през 2020 г.? Защото "руските хакери" вече изглеждат нетърпеливи, смятат експерти по киберсигурност, в свои коментари за Guardian. Безспорно станал обект на кибер-атака от външна кибер-сила през 2016 г., "щатът Флорида трябва да трепери от възможно "хакване" от страна на кибер-ръката на Кремъл по време на изборите през 2020 г.", предупреждават експерти по киберсигурност, цитирани от Guardian. Причината за страховете: уязвимостта на системите за електронен вот във Флорида. Според експертите Флорида отново е „потенциална мишена за руските хакери“, да не говорим за „други, решени да торпилират вота, което би могло потенциално да промени резултата и да създаде други проблеми“. "Очевидно Флорида ще бъде решаващия щат през 2020 г. и нейните служители по изборите трябва да разберат, че могат да бъдат отново обект на кибер-атака", заяви Лари Нордън, който ръководи програмата за електорална реформа в Центъра за правосъдие в Бренан.
Защо "отново"?
Въображаемите подвизи на кремълските хакери са закотвени, според традицията, в зловредно минало. От Федералното бюро за разследване (ФБР) заявиха, че смятат, че "поне един" окръг във Флорида се е сблъсквал със зловреден софтуер, изпратен от агенти на руското разузнаване през 2016 г., според доклада на Мюлер. Бюрото на губернатора на Флорида настояваше, че електоралните системи на щата не са били компрометирани, а висши служители на Флорида критикуваха ФБР за това, че не уточнява за кой окръг става въпрос.
Слабите места
Освен страховете от "митичната ръка на Кремъл", Рон Уайдън, сенаторът от Орегон заявява, че има "много причини за притеснения относно сигурността на изборите във Флорида". "За разлика от електронни машини за вот в Щатите, Флорида не изисква сертифициране на сигурността на електронните избирателни регистри, които съхраняват списъци с избиратели", констатира Лари Нордън. От друга страна, „няма изискване за регистрите за онлайн гласуване да имат резервни копия на хартия на избирателния участък“, което е „слабост в случай, че електронните карти се повредят или не функционират по време на изборите - продължава той. В това Робърт Андерсън, главен изпълнителен директор на Cyber Defense Labs (лабораториите за кибер-защита) в Тексас, посочва проблем с броя на гласовете във Флорида от 2000 г. Но не, "ръката на Кремъл" ще следи системите
за гласуване през 2020 г., решено е!
Предприетите мерки
"Кремълската треска" продължава въпреки факта, че от 2016 г. насам Флорида предприе няколко стъпки за укрепване на системите си за електронен вот. Сред тях са по-специално разполагането на сензори за наблюдение на мрежата във всички окръзи, за да се открият смущения или проблеми на резервните системи за вот на хартия. И все пак, според експертите-коментатори на Guardian, предстои още много работа и през 2020 г., за да се сведе до минимум риска от чужда намеса.Може ли да се каже, че ако Флорида не успее навреме и резултатът от вота се окаже нежелателен, отново и несъмнено ще бъдат виновни "руските хакери"?

The Guardian
Снимка: © Guardian / MustangJoe
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker