Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори с ЕС час по-скоро

Pan.bg 09 дек 2019 | 05:45 views (260) commentaries(0)
img
banker.bg


Започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания не трябва да се отлага заради френското предложение за нова методология за преговорите за присъединяване. Тези процеси могат да вървят паралелно. Това подчерта външният министър Екатерина Захариева по време на конференция в София, посветена на Западните Балкани.

„Част от реформите, предложени от Франция, са приемливи за България, но това не означава, че даването на зелена светлина за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания, трябва да се отложи до приемането на новата методология. Двата процеса могат да вървят едновременно“, заяви външният ни министър. Екатерина Захариева изрази надежда, че през следващите 6 месеца Република Северна Македония и Албания ще получат зелена светлина за започване на преговори.

„Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че ЕС не може да вземе решение. Вината не е само в съюза. Голяма отговорност имат и страните –кандидатки“, заяви Захариева.

Тя призова 6-те страни да извършват необходимите реформи, макар и понякога те да са болезнени и скъпи.

Външният ни министър направи преглед на постигнатото в процеса на европейската интеграция на 6-те страни като подчерта, че „на Балканите нещата никога не са черни или бели“. Според нея от една страна , например, имаме подписан договор за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония, но от друга страна не се изпълнява с достатъчно добро темпо, особено в частта за историята. Има отворени много преговорни глави с Черна гора, но има блокиран диалог между Белград и Прищина; отне година да бъде формирано правителство в Босна и Херцоговина и в същото време има напредък в евроатлантическата интеграция с приемане на план за действие и сътрудничество на страната с НАТО.

Екатерина Захариева подчерта приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани. „Най-важното, което бе постигнато в резултат на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е, че фокусът не се измести от Балканите и след края му. Европейската перспектива на шестте страни е основен приоритет и на следващото председателстващо трио. Успяхме да наложим тази тема на целия ЕС“, каза Захариева, „ в началото започнахме председателството си с 15 страни -членки, приятели на европейската интеграция на Западните Балкани, а в края имахме 26“.

Като пример за
възможност за по-голяма европейска ангажираност на една от страните – кандидатки – Република Северна Македония, външният ни министър даде и предстоящото съвместно с България председателство на Берлинския процес. Сред основните му приоритети се планира да бъде свързаността – инфраструктурна, дигитална, връзките между младите хора, екология, образование и сигурност.

Сред участниците в конференцията бяха още Наталия Апостолова, представител в Косово на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на ЕС, както и политици, и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност. Организатори на форума са Фондацията за европейска реформа „Ню Дайрекшън“ и Международният републикански институт. Вицепрезидент на Фондацията за европейска реформа „Ню Дайрекшън“ е членът на EП и на Групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка