Посланик Апостолова: Западните Балкани избраха ЕС и Европа ще бъде винаги с тях

Pan.bg 08 дек 2019 | 07:00 views (303) commentaries(0)
img
bgnesagency.com


Европейската комисия абсолютно ясно е поставила като приоритет Западните Балкани като част от Европейския съюз. Това заяви в интервю за БГНЕС европейският посланик в Косово Нейно Превъзходителство Наталия Апостолова.

„Новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в първите си изявления след назначаването на този висок пост заяви, че Западните Балкани са приоритет на ЕС и ЕК. Тя обеща да работи за тяхното присъединяване. Това е един страхотен ангажимент, който вече е поет“, каза ръководителката на европейската дипломатическа мисия в Прищина.
Наталия Апостолова подчерта, че включването на Западните Балкани е сред основните приоритети на Европейския съюз и стана възможно благодарение на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.
„Софийската декларация и срещата ЕС-Балкани по време на българското председателство през май 2018 г. е високо оценена от Косово на най-високо равнище – президент и премиер. Те бяха много благодарни на факта, че България и българското председателство поставиха много високо в програмата на ЕС темата за Западните Балкани“, заяви посланик Апостолова.

„Малкият Шенген“ руши добросъседството, което е основен принцип на ЕС

Причините в Косово да не приемат идеята за така наречения „Малък Шенген“ са най-различни, смята посланик Апостолова. „Първата причина, която изтъкна президентът Хашим Тачи и с това обясни защо няма да участва в срещата, организирана от албанския премиер Еди Рама, е фактът, че в това събиране участват страни, които не признават Косово. Според мен това беше една политическа декларация“, каза тя.
Апостолова заяви, че е провела доста срещи с косовските институции по въпроса за „Малкия Шенген“
„Косово към момента не вижда какъв ще бъде положителният ефект за тях от участието им в една регионална организация, която си поставя цели, които всъщност вече съществуват в споразумението на всяка една от тези страни, които подписват това мини споразумение“, заяви европейският посланик.
„Европейската позиция е, че каквато и да е, регионална инициатива е много полезна, но само при едно условие: ако в нея участват и шестте партньора /Косово, Сърбия, Албания, Македония, Черна гора и Босна – бел.ред./. Когато се случи това разделение и антагонизиране само част от 6 партньора към останалите, това вече върви срещу политиката на добросъседски отношения. Ние вече имаме Берлински процес, имаме регионална икономическа инициатива. Всяко нещо, което подпомага европейския път е добро
дошло, но и шестимата партньори трябва да участват в него“, подчерта дипломатът.

Нова надежда за диалог Прищина-Белград

Тя е оптимист, че диалогът между Сърбия и Косово ще бъде възобновен много скоро. За това ще съдейства и фактът, че в Косово изборният процес е приключил и много скоро може да бъде сформирано ново правителство, в което да участват движението „Самоопределение“ и най-старата партия на покойния вече първи лидер Ибрахим Ругова.
„Диалогът между Прищина и Белград е един от най-чувствителните политически процеси, при които Европейският съюз е посредничил. Това е един от най-сложните процеси, които се развиват в момента в Западните Балкани. Надявам се, че диалогът ще се възобнови, особено сега, след като изборите в Косово приключиха“, заяви посланик Апостолова.


Тя подчерта, че голяма част от социално-политическите проблеми, които ЕС наблюдава в Косово, се дължат на факта, че диалогът все още не е приключил с едно финално споразумение.
„Ако това сложно споразумение се постигне, тогава голяма част от проблемите на Косово ще отпаднат. Към момента все още имаме 5 страни-членки на ЕС /Гърция, Румъния, Испания, Словакия, Кипър – бел.ред./, които не признават неговата независимост. Те подписаха споразумението за стабилизиране и асоцииране, без да признават Косово като отделна държава. Ако диалогът между Прищина и Белград приключи с някаква форма на споразумение по отношение на Косово от страна на Сърбия, голяма част от аргументите на тези държави ще отпаднат. Ще се отвори вратата за признаването дори от тях“, смята Апостолова и добави, че една от големите болки в Косово е фактът, че все още в ЕС има държави, които не го признават.

ЕС и САЩ работят ръка за ръка в Косово

По отношение на това дали САЩ трябва по-активно да участват като посредник в преговорите между Белград и Прищина, посланик Апостолова припомни, че Вашингтон винаги са били част от преговорния процес още от времето на Рамбуйе, когато те дори са били на масата на преговорите.
„Впоследствие по различни политически причини се реши, че е най-добре ролята на посредник да бъде поета от ЕС, като Общото събрание на ООН възложи това на върховния представител. Но това не означава, че стратегически партньори като САЩ не участват в този процес. Те винаги са били информирани за неговия ход, те винаги са подкрепяли този процес и са наши стратегически партньори. На място работя с американския посланик ръка за ръка. Посланията, които отправяме към косовските институции, винаги са много добре координирани между мен и него“, заяви посланик Апостолова.

Реформата на ЕС не трябва да спира европерспективата на Западните Балкани

Тя силно се надява, че преговорите за присъединяване на Македония и Албания за ЕС ще започнат по време на хърватското председателство на ЕС през първата половина на 2020 г., след като процесът беше спрян по искане на френския президент Еманюел Макрон.
„Всеки ден чувствам и виждам разочарованието, което предизвика, дори в Косово, неотварянето на преговорите с Македония и Албания. В страните от Западните Балкани по-важен беше политическият жест. Вярата, че правилата на играта няма да бъдат променени. В ЕС вървят вътрешни процеси, има желание за постигане на един доста по-стабилен и по-добре функциониращ съюз, след което погледът отново да бъде насочен навън към онези, които желаят да се присъединят. Искам да подчертая, че този процес, който наистина е оздравителен и положителен за Европа, не трябва да спира европейската перспектива на Западните Балкани, защото тогава ЕС тотално ще загуби своята сила и позициите, които имаме там като техен първи търговски партньор и инвеститор. Ние винаги ще бъдем с тях, защото те са избрали европейския път. Силно се надявам, че срещата на върха в Загреб ще даде положителен резултат“, каза Апостолова.

България е добре приета в Косово

Според нея опитът, който България има като страна-членка на ЕС по време на предприсъединителните преговори е едно безценно ноу-хау, което можем да дадем на Прищина.
„Преди година българският премиер Бойко Борисов посети Косово и беше приет на най-високо равнище. Затвърдиха се още веднъж много добрите двустранни отношения. Българите са много добре приети в Косово. Има голям контингент от българи, които работят в ЕУЛЕКС и във военната мисия КЕЙФОР. Българското присъствие в Косово е солидно. Това са ясни знаци за добросъседските отношения“, каза тя. /БГНЕС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка