Държавният департамент сравни ядрените арсенали на САЩ и Русия

Pan.bg 09 окт 2019 | 11:15 views (543) commentaries(1)
img
pan.bg
Л. Дойчинов
Държавният департамент на САЩ сравни ядрените арсенали на САЩ и Русия, които общо представляват повече от 90% от световния арсенал от оръжия за масово унищожение. Както следва от информацията, предоставена от Министерството на външните работи на САЩ, на 1 септември 2019 г. Русия е намалила броя на развърнатите междуконтинентални балистични ракети базирани в подводниците и тежките бомбардировачи от 524 (данните са от март 2019 г.) до 513. В същото време САЩ, напротив, са увеличили броя на аналогичните ракети от 656 до 668 броя. Броят на развърнатите и неразвърнати пускови установки е спаднал в Русия с три единици, от 760 на 757, докато в САЩ този показател остава непроменен - 800 единици. Освен това Държавният департамент на САЩ отбелязва, че и двете страни не са излезли извън рамката, установена от договора START-3. Въз основа на този договор, който влезе в сила през 2011 г., страните провеждат редовен взаимен мониторинг на ядрените си оръжия. Договорът START-3 е ограничен до десет години и ще изтече през 2021 година. В момента не е ясно дали ще се извърши продължаване на този договор. Уволненият съветник по националната сигурност на американския президент Джон Болтън по-рано заяви, че гореспоменатият договор не отразява интересите на Съединените щати. От своя страна руското външно министерство призова за запазване на договора като един от тези, които са в основата на архитектурата на световната сигурност.
По информация на topcor.ru
Използвана е илюстрация от https://regnum.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 09 окт 2019, 12:00
   
  3
   
  1

  Достатачно има, за да се обезмисли една война между тези две страни!

  Има и друг критерии: Нанасяне на неприемлива загуба на противника!
  В такъв случай, ако е възможна такава загуба да получи, то агресорът се отказва да нападне такава страна!

  Е, от тези руски ракети, поне най-малко 10-ина ще ударят Ню Йорк, Пентагона, Вашингтон, Зона 51, Сан Франциско и подобните и ще им направят живота там отвратителен.... За това САЩ не искат и няма да воюват с Русия, докато някаква такава възможност на "неприемлива загуба" за тях си остава!

  Може, само от старческа глупост да го направят :)? Нещо управляващите там, Килъри, Тръмп и сенаторите им са доста старички, та може и да не съобразяват вече, с какво се занимават?

  Така от глупост може да се самоубият, иначе не!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка