Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Warning: getimagesize(https://static.webvariant.com/imagebank/cache/180928053018-660x371.jpg): failed to open stream: operation failed in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Die Welt: Светът обяви вот на недоверие на долара

Pan.bg 12 сеп 2019 | 07:11 views (600) commentaries(0)
img https://pogled.info/svetoven/Die-Welt-svetat-obyavi-vot-na-nedoverie-na-dolara.108514


/Поглед.инфо/ Все повече страни в света се опитват да се отърват от доларовата зависимост, според Die Welt. На преден план са Русия и Китай. Вместо американски държавни облигации те купуват злато. Възможно е в бъдеще световната парична система вече да не е толкова обвързана с долара и да стане многополярна, или светът да се върне към златния стандарт, смятат експертите.

Делата говорят повече от думите, особено в дипломацията, пише Die Welt. Докато Китай призовава за помирение в хода на търговския конфликт със САЩ, последните данни на централните банки сочат, че Пекин няма ни най-малко доверие във Вашингтон. През август китайците отново прехвърлиха част от валутните си резерви от долари в злато. Китайската народна банка закупи почти шест тона от благородния метал. От декември Пекин е придобил 100 тона злато - „очевиден вот на недоверие“ на долара, заявява авторът на статията Холгер Цшепиц.

И това не е единствената държава, която търси независимост от американските пари. Много страни търсят алтернатива на долара. На фона на едностранната политика на САЩ централните банки се опитват да диверсифицират резервите си. Най-големите промени са настъпили в Русия. Кремъл се отърва от почти всички облигации на държавния заем на САЩ и вместо това увеличи златните си резерви почти четири пъти през последното десетилетие. Сега в трезорите на Руската централна банка има 2200 тона благороден метал. Москва смята, че това е добра застраховка срещу правни и политически рискове.

Гарантите за обезпечаване стабилността на националната валута в други страни са съгласни с това становище. Централните банки на Полша, Турция и Казахстан също се превърнаха в „ловци на злато“. Според Международния валутен фонд световният златен резерв се е увеличил с 35 хиляди тона. В същото време 2018 г. беше рекордната за този показател и през 2019 г. може да нарасне отново.

Експертите смятат, че благородният метал ще играе специална роля в новата валутна система на бъдещето. През 21 век светът може да се върне към златния стандарт, базиран на криптовалута. Тоест ще се появят цифрови пари, чиято стойност е обвързана със злато. Миналия месец управителят на Банката на Англия Марк Карни предложи създаването на дигитална резервна валута на базата на по-широка валутна кошница. Според него замяната на долара с нещо друго е
безсмислено, защото не той е този, който е опасен, а самата система с привързване само към един вид пари.

Той показа в цифри мащаба на влиянието на САЩ върху световната икономика, продължава Die Welt. Американците представляват само 10% от световната търговия и 15% от световния БВП. В същото време една трета от страните са привързали валутата си към долара. Половината от всички финансови транзакции се изчисляват в долари, въпреки че Америка даже няма никакво отношение към сделката. За развиващите се страни съществуващата система е много опасна. Две трети от дълговете на държави като Турция или Аржентина са номинирани в долари. Това води до постоянни кризи и неизпълнения. Всеки път, когато Федералният резерв на САЩ повишава лихвения процент и по този начин увеличава стойността на своята валута, развиващите се страни се оказват в затруднено положение. Затова Карни предлага многополюсна парична система, основана на различни пари.

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Die Welt
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker