Владимир Путин: Политиката на САЩ сериозно дестабилизира Балканите

Pan.bg 17 яну 2019 | 22:30 views (542) commentaries(0)
img
/КРОСС/ Предстои външен натиск за членството на Македония в НАТО, заяви руският президент Владимир Путин в навечерието на утрешното посещение в Белград в интервю за сръбския всекидневник „Политика", предава Агенция "Фокус".

Политиката на САЩ сериозно дестабилизира Балканите и Русия ще продължи военно-техническото си сътрудничество със Сърбия, казва руският президент в интервюто.

Говорейки за добрите икономически и политически отношения със Сърбия, руският президент заяви също, че има силен външен натиск за членството на Македония в НАТО, отговаряйки на въпроса за дестабилизиращата роля на Русия на Балканите, както твърдят западните политици.

„Когато говорим за ситуацията на Балканите, сериозен дестабилизиращ фактор тук е политиката на САЩ и някои западни страни, чиято цел е да засилят своето господство в региона. Още през 1999 г. силите на НАТО без санкция на ООН в продължение на два и половина месеца бомбардираха Югославия и след това насилствено отделиха автономната провинция Косово. През 2008 г. Вашингтон и неговите съюзници подкрепиха незаконното обявяване на независимостта на Косово. През 2017 г., въпреки позицията на половината от населението, Черна гора бе вкарана в НАТО... В резултат на това страната преминава през период на политическа нестабилност," казва Путин.

„Миналата година", заявява руският президент, "заради принудителното членство на Република Македония в НАТО, беше иницииран и процесът на приемане на конституционните изменения и промяна на името на държавата, преразглеждане на основите на македонската национална идентичност".

„В същото време, волята на македонските избиратели беше игнорирана - референдумът за промяна на името на държавата се провали, но външният натиск продължи. Руската федерация, познавайки и разбирайки сложността на обстановката на Балканите и историята на този регион, винаги го разглежда като пространство за конструктивно сътрудничество. Днес Русия има много приятели на Балканите, сред които стратегическият партньор Сърбия заема специално място. Затова подпомагането и укрепването на регионалната сигурност и стабилност е нашият безусловен приоритет," казва Путин.

Руският президент говори и за добрите отношения на Русия с Босна и Херцеговина, особено с Република Сръбска и заяви, че отношенията с Хърватия и Словения „прогресивно напредват".

Путин оцени превръщането на косовските сили за сигурност в армия като "сериозен риск от напрежение в ситуацията в региона", което нарушава международното право.

В този контекст руският президент заяви, че смята, че курсът за разширяване на НАТО е наследство от Студената война и че
е погрешна и разрушителна военно-политическа стратегия.

„Днес Алиансът се опитва да засили присъствието си на Балканите. Но това само подновява линиите на разделение на европейския континент и грубо нарушава принципа на общата сигурност. В крайна сметка, това не води до укрепване на стабилността, а до намаляване на доверието и увеличаване на напрежението в Европа, казва руският президент.

В интервюто си Владимир Путин се позовава на добрите отношения между Сръбската православна църква и Руската православна църква, особено по въпроса за автокефалията на Украинската православна църква.

В интервюто той набляга и на военно-техническото сътрудничество между двете страни, както и на възможността за присъединяване към Сърбия като транзитна страна на газопровода „Турски поток", която зависи от "гаранциите на ЕС, че плановете за разширяване на „Турски поток" няма да бъдат възпрепятствани" от произволно политическо решение на Брюксел.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка