Изключително тревожно: България е тотален аутсайдер в ЕС, българите обедняват най-масово и най-бързо

Pan.bg 09 яну 2013 | 07:56 views (2287) commentaries(1)
img Българите обедняват най-масово и най-бързо в ЕС

Юлиана Бончева

В-к "Сега"

България е тотален аутсайдер в ЕС. Тази отчайваща констатация е на Европейската комисия, която вчера публикува преглед на социалния пейзаж в ЕС. Страната ни е в групата държави, където рискът от изпадане в бедност и оставане без работа е висок, а шансовете човек, загубил работа или доходи, да се измъкне от недоимък, са най-малки. В същата група са Румъния, Гърция и Испания.

Всички членки на Евросъюза са пострадали тежко от кризата от 2008 г. насам, но у нас делът на заплашените от бедност е много голям, а трудовият ни пазар е най-непригоден към предизвикателствата, става ясно от доклада. България и Латвия са страните, в които през кризата делът на хората, живеещи в тежки материални лишения, е нараснал най-много - с около 12%. За сравнение - дори в бедстващата Гърция мизерстващите са се увеличили с едноцифрен процент.

Не е тайна, че делът на българите, едва свързващи двата края, не спира да расте. През есента националната статистика обяви стряскащи данни, според които 65% от населението не могат да посрещнат неочаквани разходи - например спешна операция, ремонт на протеклия покрив или смяна на печка и хладилник. За 4.2% от българите телефонът е непосилен лукс, а в половината български домакинства не могат да си позволят месо или риба през ден. Също половината от населението не си отоплява достатъчно дома през зимата - за да пести.

Сега докладът на ЕК посочва, че в България рискът от живот в бедност или социално отчуждение е скочил най-много от 2008 г. насам - с 11%. В същото време Полша и Румъния отчитат спад на застрашените от недоимък. Дори след развихрянето на кризата в Чехия заплашените от оскъдица са само 15%, в Латвия и Румъния са около 40%, а "водач" отново е България - половината население е под риск от бедност.

Според дела на дългосрочно безработните страната ни е на осмо място в Евросъюза - след Гърция, Испания, Ирландия, Словакия и трите прибалтийски държави. Трайната безработица се е увеличила в повечето страни от ЕС, особено в Испания. ЕК обаче подчертава, че държави като Холандия, Швеция, Финландия благодарение на умно съчетаване на политики са осигурили възможности за бързо връщане на работа, докато България, Гърция и Словакия никак не се справят с проблема.

Със съкращения, пълният текст тук:

http://www.segabg.com/article.php?id=631405
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  4oli4 09 яну 2013, 10:40
   
  0
   
  0

  България е тотален аутсайдер в ЕС.Нищо ново под слънцето. Това си го знаем и без да го казват.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка