Мутафчиев: ГЕРБ няма стратегия за военно промишления сектор

Pan.bg 07 яну 2013 | 23:06 views (1725) commentaries(0)
img marica.bg

Не е ясна перспективата за развитието на Вазовските машиностроителни заводи и за работещите в предприятието, защото управляващите нямат стратегия за военно промишления сектор. Това заяви народният представител от Коалиция за България Петър Мутафчиев.

Според него приватизацията няма да реши проблемите на един от най-важните заводи от военно промишления комплекс на страната, най-много да увеличи безработицата в региона. Работници и синдикати повярваха на управляващите, които им обещаха изплащане на дължимите заплати, но останаха излъгани. Управляващите разчитат някой друг да поеме техните задължения към осигуряването не само на заплати, но и на договори към това държавно предприятие. БСП ще поиска няколко неща от правителството. На първо място да предоставят допълнителни поръчки от страна на държавата за утилизация на боеприпаси, което ще създаде добра възможност за решаване не само на социалния въпрос, но и ще бъдат осигурени оборотни средства за нормалното функциониране на дружеството. На второ място Министърът на отбраната да каже какви са договорите за доставка на нови боеприпаси за българската армия за тази година и накрая - Министерствата на отбраната и на външните работи да кажат работят ли по въпроса за пазар на продукцията на ВМЗ в други страни, включително и за НАТО, каза народния представител.

Той настоя ръководството на ВМЗ да даде ясен отговор какви договори за производство смята да подпише през тази година.
Притеснени сме, че въпреки приетата от правителството приватизационна стратегия на ВМЗ ще се окаже, че няма да бъде спазено социалното условие в нея- запазването на работните места, нещо за което ние алармирахме още при гласуването в НС. Предлагаме още в сряда, в първия работен ден на парламента да организираме среща на всички народни представители от Пловдив област, от всички политически партии с представители на Министерство на отбраната и Министерство на икономиката и енергениката за да бъдата изяснени всички поставени въпроси, допълни Петър Мутафчиев..
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка