Владимир Каролев: Писмо до Дядо Коледа

Pan.bg 31 дек 2012 | 15:00 views (3036) commentaries(9)
img Владимир Каролев: Писмо до Дядо Коледа
Автор: OFFNews Публикувана на 24 декември 2012 в 14:01


Мили Дядо Коледа, пожелавам си през следващата година, политиците да се бъркат все по-малко, където не им е работа. В края на миналия и началото на този век, американските политици се набъркаха в жилищното кредитиране и през 2008 година, гръмна ипотечния балон, повлякъл глобална финансова криза. А през последните двайсетина година много европейските политици набъркаха социалните системи в системите за купуване на гласове и през 2009 година гърците издухаха супата. После бяха португалците, да се готвят испанците.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си и повече гласоподаватели да разберат, че пожар не се гаси с бензин. Както финансовата криза през 2008, така и дълговата криза от 2009 досега, бяха причинени предимно от намеса на държавата в икономиката. Съответно, няма как повече държавна намеса да разреши възникналите проблеми. Дано повече гласоподаватели разберат, че бюджетен дефицит се бори като си посвиеш чергата или напечаташ повече пари, като първото води до оздравителен краткосрочен шок, след който винаги започва растеж, а второто ти праща спестяванията по дяволите чрез единствения данък, който се налага без закон – инфлацията. Бюджетен дефицит не се бори като вземеш повече пари на заем.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си и да излееш по една чаша студена вода върху българските десни политици. Защото останахме без дясна партия в парламента. Явно са забравили, че с празни приказки и локуми доверие не се гради. И гласове не се печелят. Ако имаш път към Драгалевци, пусни и, моля те, някой модерен учебник по икономиката в комина на г-н Костов, та да разбере, че няма толкова луд човек, който да обича да плаща високи данъци, когато може да плаща ниски.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си и да върголиш в студения сняг левите политици, за да се осъзнаят и засрамят най-накрая. След като с леви политики на вмешателство на държавата в икономиката причиниха финансовата криза от 2008 и дълговата криза от 2009, ум не ми го побира как могат да обвиняват десните и либерални политики. Явно срамът и съвестта им нещо са хванали ръжда. Затова, отъркаляй ги в снега, за да се осъзнаят. Няма да е зле и веднъж завинаги да разберат, че както и да режеш една ябълка, тя все ще си остане една ябълка. И че ако искаш да имаш две ябълки, трябва да посадиш дръвче и догодина то да ти роди втора ябълка. Благосъстоянието на едно общество не се умножава, когато го делиш.

Мили Дядо Коледа, пожелавам си следващата година София да купи поне 15-годишни трамваи. Че тези 25-годишните, които ги купиха през миналата година, ги искат за музея на трамваите във Виена. И ако може кметицата Фандъкова да нареди и другите концесионери на автобусния превози в София да бъдат изкупени за сметка на данъците на софиянци. Не е честно само Карат-С да получава подаръци.

Мили Дядо Коледа, накрая си пожелавам всички да сме живи и здрави. Това е най-важното. Амин!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  InteresaTslsad 31 дек 2012, 17:21
   
  0
   
  0

  Не очаквах да публикувате негова статия тук. Той е неолиберален икономист и по-принцип хората на държавна работа не го харесват, а Вас ви четат много военни.

  Все пак браво за публикуването на статията.

 2. #2
  barbata 31 дек 2012, 18:32
   
  0
   
  0

  Владо,едва ли ще те чуе дядо Мраз да ги раздруса нашите политици.Те са програмирани с перфокарти и нищо ново не биха рискували да направят!
  Според мен само народната сопа, а не вота ще ги оправи...?

 3. #3
  Владимир Каролев 31 дек 2012, 19:50
   
  0
   
  0

  Либералните икономисти смятаме, че трябва да има малка и силна държава, което означава добре мотивирани и добре платени държавни служители, които имат ясни задачи да определят единствено правилата на играта и са ефективно контролирани от гражданите. Следователно, държавните служители, които наистина си разбират от работата, имат полза от нашите идеи, тъй като именно те ще останат на работа и ще получат сериозни увеличения на заплатите :-) С две думи, социалистите искат много държавни служители с мизерни заплати, ние искаме малко държавни служители, но с високи заплати. Весело посрещане на Новата Година!

 4. #4
  Колев 01 яну 2013, 10:49
   
  0
   
  0

  Честита 2013 г-н Каролев!Трудно ще бъдеш разбран от част от четящите "Пан.бг", но това не бива да те притеснява.Жив и здрав и с по-остро икономическо перо!

 5. #5
  Иван Иванов 01 яну 2013, 17:04
   
  0
   
  0

  Когато беше на власт от партията на лукавия дядо Симеон защо не реши много от проблемите на българската икономика, а сега пишеш на дядо Коледа?
  Вашето и следващото управление на държавата могат да се характеризират само с едно:годините на пропуснатите възможности и нехайството на една държава към собствената си икономика.Спомняш ли си и Прамод Митал, аз защото го помня.
  За мен като инженер думата държавен служител не съществува.Работя на свободния пазар на труда и най-доброто нещо е конкуренцията, затова всяка вечер се самообразовам и се интересувам от новостите, които излизат в моята област.
  И вместо да пишеш на ледения старец защо не отидеш при него и да не се връщаш повече тук.
  Автора на този коментар има 10 години стаж като технолог в Арсенал Казанлък, участвал е в налагане на 5.56мм 9х19мм и други изделия.

 6. #6
  Тони 02 яну 2013, 09:48
   
  0
   
  0

  Напълно съм съгласен с Владо Каролев!
  Напълно не съм съгласен с г-н Иван Иванов.
  Честита Нова година на всички! :))

 7. #7
  Владимир Каролев 02 яну 2013, 14:54
   
  0
   
  0

  Да, по времето на НДСВ изпуснахме възможността да влезем в Европейския Съюз. Жалко, поколения наред сега ще се редят за визи пред румънското посолство :-)

 8. #8
  Иван Иванов 02 яну 2013, 19:13
   
  0
   
  0

  Благодаря за отговора на господин Каролев.Отговорът му ми достави истинско удоволствие - тънко по перваза.Умният човек винаги знае как да излезе от ситуацията, в която попада.
  А относно визите: Знам как се краде специалист от дадена фирма, същото е и от дадена държава - мен ме откраднаха от Арсенал.Затова за мен виза няма да има, но аз съм българин и искам да живея в България.
  Весела щастлива и много успешна година на господин Каролев и неговото семейство.

 9. #9
  Johnson Todd 08 мар 2013, 09:35
   
  0
   
  0

  Това е да уведоми широката общественост, че Mr.Todd Джонсън заем фирма, има
  отвори възможност за всеки един се нуждаят от финансова помощ. Ние даваме
  заем за лица, фирми и компании под ясна и
  разбираем език и състояние. Моля попълнете формата по долу
  и да ни го изпратите по електронната поща: jonsonloanfirm@superposta.com

  Кредитополучателите информация необходима запълване и да се върнете.
  Име:
  Възраст:
  Пол:
  Семейно положение:
  Адрес:
  Град:
  Щат/провинция:
  ZIP/пощенски код:
  Държава:
  Телефон:
  Електронна поща:
  Държавен цел на кредита:
  Сума на заема:
  Заем Продължителност:
  Нетен месечен доход:
  Сте подали заявление за кредит преди?
  Ако да как мина.
  Много поздрави
  Г-н Джонсън Тод

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка