С 470 загинали 2012-а е най-сигурната година за авиацията

Pan.bg 29 дек 2012 | 19:13 views (2235) commentaries(0)
img blitz.bg

Ако до понеделник не стане някоя голяма катастрофа, отиващата си година ще приключи с 22 инцидента


Отиващата си година може да влезе в историята като най-безопасната за въздушния пътнически транспорт от навлизането на реактивните самолети през 60-те години насам. Ако до Нова година не стане някоя голяма катастрофа, отиващата си година ще приключи с 22 инцидента с общо 470 жертви, сочи доклад на консултантската фирма Ascend, цитиран от The Wall Street Journal. При това броят на пътуващите със самолети се е увеличил за една година с 5.5 процента до 2.9 млрд. души. Така една жертва се пада средно на 2.5 млн. полета, което е два пъти по-малко от същия показател през 2011г. За сравнение - през 2011г. е имало 28 катастрофи, а през изминалите десет години са се падали средно по 34 аварии и катастрофи със 770 жертви.

В САЩ не е имало въздушен инцидент от 2009г. насам, когато край Бъфало загинаха 50 души. През тази година по света е имало само 10 катастрофи с пътнически самолети и само 3 от тях са били с големи съвременни реактивни машини. Останалите 7 са с турбовитлови самолети и от Ascend отбелязват тенденцията да намаляват инцидентите с реактивни и да се запазва броят на тези с тубовитлови двигатели. Руските машини превозват по-малко пътници, но по правило аварират по-често от западните, се казва в доклада.

Руските медии допълват, че по данни на министерството за извънредни ситуации през 2012г. в страната за загинали 77 пътници, което е 16 процента от всички жертви по света и над два пъти по-малко от 2011г., когато загинаха 162-ма. Показателно е обаче, че това става на пазар, който извършва едва 2.5 процента от световните въздушни превози.

Нужни са повече мерки за налагане на елементарни стандарти за сигурност в райони като Африка, Карибско море и Латинска Америка, препоръчват авторите от Ascend. На тези райони се падат 7 процента от световния поток от пътници, но почти половината смъртни случаи в самолетни катастрофи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка