Военноивалидите пишат до Плевнелиев: Занемарено отношение на МО към БА

Pan.bg 28 дек 2012 | 09:29 views (2512) commentaries(3)
img Военноинвалидите споделят тревогата на президента за армията
Otbrana.com


Непрекъсната промяна на условията за изпълнение на кадрова военна служба и липсата на ясна перспектива за стабилност в кариерното развитие на военнослужещите правят военната служба все по-непривлекателна. Това пише в писмо до президента и върховен главнокомндващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. И още от писмото: „Отмяната на наборната военна служба на 1 декември 2007 г. съществено задълбочи проблемите на военната ни сигурност. Дислокацията на БА е изключително рехава и неравномерна. Армията се е капсулирала в няколко гарнизона и контактите й с населението са тотално нарушени. С изпълнението на „План 2014”, предложен от настоящия министър на отбраната и приет от Правителството, картината придобива още по-мрачни измерения. Днес България повече от всякога се нуждае от Териториален доброволен армейски резерв.”

***


Писмото до президента и върховен главнокомандващ Въоръжените скили Росен Плевнелиев

Уважаеми господин президент,

Преди последното заседание на Съвета по отбрана, Вие съвсем основателно изразихте тревогата си от тенденцията за все по-очевидното скъсване на връзката между народ и армия. Ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) констатира този безспорен факт преди няколко години. В резултат на хаотичните реформи в Министерството на отбраната (МО) и Българската армия (БА), въоръжените ни сили са изправени пред невъзможността да изпълнят основното си конституционно задължение – да гарантират суверинитета и териториалната цялост на Република България. Особено тревожно е състоянието на БА през последните три години. Нивото на мотивация на личния състав за изпълнение на служебните задачи е спаднало до тревожно ниски и нерегистрирани в нашата история нива. Пишем тези редове с голяма болка и се надяваме, в качеството Ви на Върховен главнокомандващ и Патрон на СВВП, да предприемете необходимите решителни мерки за прекратяване на процесите на разпад на тази изключително важна за държавата и нацията ни институция.

Уважаеми господин президент,

Тревожната констатация, която отчитате, е пряко следствие на силно занемареното отношение на политическите ръководства на Министерството на отбраната през годините на прехода по отношение на военната сигурност и отбраната на страната. То се изразява в поредица от груби стратегически грешки, част от които представяме на Вашето внимание:

1. Отмяната на наборната военна служба на 1 декември 2007 г. съществено задълбочи проблемите на военната ни сигурност. Няма да престанем да повтаряме, че на България е необходима армия от смесен тип. Затова СВВП ще продължи да настоява за даване на възможност на българските граждани да изпълняват наборна военна служба на доброволен принцип посредством модулно обучение, сертифициране и последващи задължения за служба в резерва на БА. Сляпото копиране на чужд опит на държави от различни политико-географски региони не винаги е приложим и полезен за националната ни армия. В средата на годината дори потомствения и популярен американски офицер генерал Стенли Маккристъл, бивш командващ на войските в Афганистан, заяви категорично, че поради редица причини САЩ отново се нуждаят от възстановяване на наборната военна служба и изграждане на смесен тип армия.

2. Дислокацията на БА е изключително рехава и неравномерна. Армията се е капсулирала в няколко гарнизона и контактите й с населението са тотално нарушени. С изпълнението на „План 2014”, предложен от настоящия министър на отбраната и приет от Правителството, картината придобива още по-мрачни измерения. Продължава безсмисленото закриване на гарнизони, което съществено ще затрудни подкрепата на населението при различни мирновременни кризи. Надяваме се следващите български правителства да приемат градивни планове за създаване на нови териториално разположени гарнизони, макар и с по-малочислени войскови части и подразделения. Не сме съгласни също и с твърдението на министър Аню Ангелов, че военното присъствие в населените места няма връзка със социално-икономическото развитие на регионите.

3. Днес България повече от всякога се нуждае от Териториален доброволен армейски резерв. Въпреки предизборните обещания в програмата на ПП ГЕРБ и многобройните лични обещания на министър Ангелов, залегнали дори в Бялата гнига за отбраната, това и до ден днешен не се е случило. Това приемаме като зле обмислено и непремерено обещание, разглеждано от експертите като предизборна манипулация и последващ отказ от изпълнение на решение на Народното събрание – нещо недопустимо за демократичните държави. СВВП е първият военнопатриотичен съюз, подкрепил още през 2002 г. експертната идея на независими експерти и усилията на ГЩ на БА за изграждане на Национална гвардия в България с кадрови и мобилизационен състав на двойно гражданско-военно подчинение, със свои военновременни и мирновременни функции. За съжаление, след преминаването в резерва на генерал Никола Колев, работата по изграждане на Българска национална гвардия бе преустановена. Това показва за сетен път липсата на каквато и да било приемственост във военната експертиза на МО. Аргументирано ще продължаваме да твърдим, че прехваленият Закон за резерва е един от най-слабите закони, писани някога във връзка с военната сигурност и отбраната на страната. Пропуските в него се нуждаят от представяне на отделен анализ.

4. Непрекъсната промяна на условията за изпълнение на кадрова военна служба и липсата на ясна перспектива за стабилност в кариерното развитие на военнослужещите правят военната служба все по-непривлекателна. Непрекъснатата редукция на личен състав, закриването на поделения и цели гарнизони ни напомнят за трагичната съдба на България след Първата световна война, а популярни експерти определят състоянието на родната войска като нов Ньойски диктат. Всичко това ще повлияе изключително негативно върху кадровото осигуряване и на резерва на БА. Надяваме се Господ да пази България, защото вече сме лишени от възможността да предпазим населението и критичната си инфраструктура сами. Надяваме се, че все някога тези, които докараха страната ни до това жалко състояние, ще понесат своята отговорност за некадърната си и национално безотговорна политика, граничеща с престъпна небрежност и национална измяна.

Уважаеми господин президент,

Уверяваме Ви, че в наше лице можете да разчитате на пълната подкрепа на една националноотговорна организация, способна ефективно да подпомага усилията Ви като Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили по отношение на укрепването на военните аспекти на националната сигурност. СВВП разполага с постоянно действаща Експертна група за анализи в областта на националната сигурност и отбраната на страната, която при необходимост и желание от Ваша страна би могла ефективно и безвъзмездно да съдейства на подчинената Ви военна експертиза за решаването на важните предизвикателства и нарастващите проблеми пред военната сигурност на Република България през 21-ви век.

Позволяваме си тази категоричност в качеството ни на хора, отдали на националната отбрана и Отечеството ни най-ценното - живота и здравето си.

Настоящата позиция формирахме през годините, водени от почти 100-годишния девиз на СВВП: „Всичко за България!”

С уважение: Председател на УС на СВВП младши лейтенант от запаса Петър Велчев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  калашников 28 дек 2012, 17:37
   
  0
   
  0

  Пред парламента наредета омразните и омърсени долни свине и чуйте моята команда ''ОГЪН'' по предателите на МАЙКА БЪЛГАРИЯ.

 2. #2
  ??? 28 дек 2012, 18:21
   
  0
   
  0

  "Пази Боже сляпо да прогледа" ... и на кой се жалваме??? Този Ни президент тотално не е наясно с процесите в БА, а имам чувството и, че и не го интересува

 3. #3
  силви 28 дек 2012, 21:19
   
  0
   
  0

  Тези защо си мислят, че него това го интересува? наивници!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка