58 години от гибелта на ст. л-т Пано Генов

Pan.bg 23 дек 2022 | 12:23 views (1875) commentaries(0)
img На 23.12.1964 г.при полети от летище Равнец с МиГ-17Ф загива ст. лейтенант Пано Станчев Генов. Причина за катастрофата е загуба на съзнание и невъзможност за управление на самолета.
====================================================
В памет на баща ми Пано Генов !

Навършват 58 години от трагичната смърт на баща ми - загинал, като военен летец при изпълнение на служебния си дълг- да пази въздушната граница на страната ни, едва на 29 годишна възраст!
Един от асовете на авиацията в България, извършвал няколко разузнавателни полета над турски военни бази, рискувал много пъти живота си , за да служи вярно на Родината си! Носител на две правителствени награди за постигнати върхови резултати във военно-летателните техники и умения!

Дълбок поклон пред паметта му !

====================================================
23.12.1964г. Летище Равнец. Самолет МиГ-17Ф. Вдигане по контролна цел в СМУ. В района на Стара планина летецът попада в градоносни облаци. Връзката се прекъсва. Предполага се загуба на съзнание. Самолетът се забива вертикално близо до Прохода на републиката. Търсенето на самолета продължава много дни. Загива ст. л-т Пано Станчев Генов-ВВУ-1957г.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0