41 години от гибелта на к-н Иван Георгиев от 2/15 ИАП

Pan.bg 10 дек 2022 | 18:17 views (2376) commentaries(0)
img На 10-ти декември 1981г. в 18ч.и 47мин. загива капитан Иван Антонов Георгиев /74-ти випуск./ При кацане на летище Балчик с изтребител МиГ-21ПФМ, борден номер 70, нощем в сложни метеорологични условия-заход по схемата, катастрофира в района на ДПРС /далечна приводна радиостанция/, на около 4км. от прага на пистата. Ръководител на полетите /РП/ е майор Иван Мандов. Няколко минути преди това е кацнал подполковник Петър Димитров /от командването на полка/, който, рулирайки, дава указания на РП да предупреди кацащите екипажи, че в района между ДПРС и БПРС има тънък слой стратусова облачност с долна граница 150-200м.

Вероятна причина за катастрофата-Чувайки указанията на подполковник Димитров, капитан Георгиев е решил малко по-рано да пробие този слой, за да открие визуално земята...

За намесата в работата на РП Петър Димитров е разжалван на майор.

Бащата на Иван-полковника от запаса, летец-инструктор, стигнал до длъжността заместник началник на ВНВВУ Долна Митрополия /дядо Анто/, не можа да понесе загубата на сина си и не след дълго почина.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
10.12.1981г.-18ч.47мин. Летище Балчик. Самолет МиГ-21 ПФМ-борден №70. Полети нощем в СМУ с ниска долна граница и горна граница 10 000м. Ескадрилата изпълнява полети прехвати в облаци. Кацнал е подполковник Петър Димитров-при рулирането той докладва на РП м-р Мандов, че между ДПРС и БПРС има тънка стратосова облъчност с долна граница 150м. Летецът капитан Иван Антонов Георгиев-ВВВУ-1974г. изпълнява полет по схемата и е по глисадата за кацане, приближава ДПРС. Навярно чул указанията на подп. Димитров към РП е предположил, че вече е над далечната и е предприел снижение за пробиване под облаците за да търси светлините на пистата. Удря в земята на по-малко от километър преди прелитане на ДПРС, самолета пробягва по земята и се блъска в дърветата на пояс за задържане на снега. Летецът загива.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка