79 години от гибелта на поручик Мито Дисов, един от защитниците н София

Pan.bg 24 ное 2022 | 16:06 views (1325) commentaries(0)
img На 24 ноември 1943 г., само на 23 години, във въздушен бой над София, загива поручик Мито Симеонов Дисов. “

Мито Симеонов Дисов е роден на 1 май 1920 г. в с. Боровци, Монтанско. Възпитаник е на Берковската смесена гимназия. Служи като летец-изтребител в гр. Карлово, летище „Марино поле”, с командир полковник Вълков.

На 13 декември 1942 г. България обявява война на САЩ и Англия. На 1 август 1943 г. летящите крепости са над София. Остров Сицилия е в ръцете на американско-английските войски, а България вече изпитва наказателните мерки по въздух.

Още след първия бой се преценява, че ще е по-добре самолетите да са по-близо до София и част от трети орляк на VI авиополк се прехвърля в Божурище. В него е и поручик Дисов. Променена е и тактиката - не само влизане в бой срещу идващите англо-американски самолети, но и атакуване поединично на връщащите се от Плоещ бомбардировачи.

За отразяване на бомбардировка на американските бомбардировачи излита и поручик Мито Дисов. Той загива, след като е отсякъл с крилото опашката на „летяща крепост“, изтребителят му Ме-109 „Густав” пада край водите на река Искър .

=========================================================================
Музей на авиацията - Крумово

Знаете ли, че...
На 24 ноември 1943 г. в 13 ч.и 15 мин. е проведена втората атака над София по време на Втората световна война. В българското въздушно пространство навлизат 60 тежки бомбардировача Б-24Д „Либърейтър“, прикривани от 40 изтребителя П-38Г „Лайтнинг“. Излитат всичките изправни 19 Ме-109Г-2 от летище Божурище, както и два Ме-109Е-4 от летище Скопие. Контакт с противника осъществява първоначално 3/6 изтребителен орляк. Сформирана е ударна група от 12 самолета от щабното крило, 672-ро и 682-ро ято и прикриваща група от 7 самолета от 692-ро ято. Важно тактическо предимство за българските пилоти е осъществената атака над съюзническата авиация от страната на слънцето. Капитан Чудомир Топлодолски води хладнокръвно действията на подчинените му пилоти. Той сваля един от бомбардировачите Б-24Д „Либърейтър“. Останките от самолета са намерени по-късно край Струмица. По време на боя самолетът на Топлодолски също е улучен на три места. В боя е свален и загива подпоручик Митьо Дисов – втората българска жертва в отбраната на страната. Самолетът му е открит близо до село Горни Пасарел. Въпреки неравностойните сили, българските пилоти от прикриващата група успяват да изтласкат „Лайтнингите“ към Пернишката котловина. Това увеличава дистанцията между тях и бомбардировачите и нарушава бойния ред на съюзническата авиация. Подпоручик Михаил Узунов и фелдфебел Никола Краличев прострелват два П-38Г ”Лайтнинг“ като ги вадят от строя и ги принуждават да се върнат. В битката е уцелен и ранен подпоручик Петър Бочев. Въпреки това, той успява с пикиране да се откъсне от врага и каца принудително край Брезник. Поелият командването на орляка поручик Николай Йорданов продължава атаката и българските летци не позволяват ефикасното прицелване на американските бомбардировачи. Повредени са още 3 „Либърейтъра“, които напускат строя в отстъпление. Приносът за това е на поручик Стоян Стоянов, подпоручик Михаил Григоров и фелдфебел Стефан Конзов. Два от нашите изтребители също излизат извън строя – на подпоручик Михаил Узунов и на подпоручик Григоров.Въздушната схватка продължава в Македония близо до Царево село, където българските пилоти преследват противника. Улученият по-рано от поручик Стоянов Б-24 „Либърейтър“ този път не успява да се спаси и е свален от фелдфебел Христо Коев до село Богомил. Екипажът е пленен. 15-та въздушна армия на САЩ потвърждава и двете си загуби.


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка