51 години от гибелта на ст. л-т Иван Лозанов от 19 ИАП

Pan.bg 03 ное 2022 | 12:27 views (1308) commentaries(0)
img На 03.11.1971 г. загива ст. лейтенант Иван Митков Лозанов от19 иап – Граф Игнатиево. Причина за катастрофата е ГТП - при изпълнение на сложен пилотаж над летището в горната част на вертикалната фигура губи скорост и самолетът се срива. Изтребителят МиГ-21М (борден номер 512) се разбива недалеч от втора зона, където сега има скромен позабравен паметник.

„На 3 ноември на летище Граф Игнатиево са извикани командирите на авиационните полкове за утвърждаване ан годишните летателни план-графици от командващия ПВО и ВВС генерал-полковник Славчо Трънски. Възможностите на МиГ-21 във висшия пилотаж са демонстрирани от неколцина завръщащи се след изпълнение на задачите летци. Последен над полосата с въвеждане на изтребителя в ИМЕЛМАН прелита старши лейтенант Иван Лозанов. По всяка вероятност самолетът попада в скоростен подхват, а летецът (изпаднал в безсъзнание) не реагира на командите на ръководителя на полети за катапултиране и загива в северния край на летището.” /”История на авиобаза Граф Игнатиево”/
03.11.1971г.-14ч.54мин. Летище Гр.Игнатиево. Самолет МиГ-21М. При изпълнение на демонстративен полет над главната, летецът изпълнява много стегнато фигурите с голямо претоварване. При вертикална фигура изпълнява маньовъра много рязко с голямо претоварване, в горната точка на фигурата изпада без скорост с последващ срив и вертикално забиване на самолета в летателното поле, източно от ПиК. Загива ст.л-т Иван Митков Лозанов-ВВВУ-1968г.


image


image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка