Из авиационната история: Организацията на българската изтребителна авиация по време на Втората световна война-2

Pan.bg 05 фев 2022 | 10:41 views (712) commentaries(0)
img pan.bg
Музей на авиацията - Крумово


✈ В рубриката "Непознатите истории на авиацията" днес продължаваме разказа си за организацията на българската изтребителна авиация по време на Втората световна война, като се фокусираме върху командващите фигури в изтребителната формация.
ℹКомандирът на крило (водач на четворка) подготвя летците в съгласувана и екипна работа и ги обучава в техническо и стрелково отношение. Той се явява и помощник на командира на ятото по тактическата подготовка на летците.
➡Преди излитане крилният командир проверява подготовката на летците за предстоящата задача, уверява се дали те са разбрали указанията и определя реда на действията. След завръщане от мисията той докладва на командира на ятото за резултата от нея.

➡Командирът на ятото ръководи службата и бойната подготовка на подчинените му звена. Негов дълг е да познава летците си и да прави всичко възможно, за да съществува разбирателство и подкрепа, като поддържа и сурова дисциплина. Той следи за подготовката на ятото преди излитане, обяснява задачата, осведомява летците за обстановката и определя местата на крилата във въздуха. Същевременно той преценява, решава и провежда атаката на ятото срещу въздушния противник. След приключване на бойната задача командирът на ятото докладва резултата на командира на орляка.
➡Командирът на орляка осъществява общото ръководство на службата и бойната подготовка на подчинените му ята, като е длъжен да не стеснява дейността на непосредствените им командири. При самостоятелни действия на отделен орляк, той предприема мерки за маскировката и противовъздушната защита, грижи се за техническото и бойното снабдяване и се стреми да бъде постоянно в течение на въздушната и земната обстановка. Командирът на орляка е длъжен да поддържа боеспособността на формированието си на висока степен. Той определя реда на ятата с оглед бойната готовност в орляка, занятията с подчинените летци, войници и специалисти. Заедно с това осведомява пилотите за задачите и се намира в постоянна връзка с командира на въздушния полк, а при самостоятелни действия – с войсковото командване, което обслужва. При излитане на целия орляк, той лети начело на орляка като негов водач в щабното крило. При среща с въздушен противник преценява, решава и започва атаката. След завръщане докладва резултата на командира на полка.
➡Командирът на изтребителния полк поддържа най-тясна връзка с висшестоящото въздушно командване, а при самостоятелни действия – с войсковото командване, което обслужва. Съобразявайки се с получените задачи, той предприема мерки за подготовката на предстоящите действия, определя нормите на разхода и реда на възстановяване на летателно-техническата наличност. Той дава кратки и ясни заповеди на подчинените си орляци, с които им възлага задачите, определя реда на излитането, пътя и районите на бойните им действия. Когато се наложи да излети целия въздушен полк, той лети в строя начело на полка с щабното крило, образувано от летците от щаба на полка. При среща с противник той започва боя, като в зависимост от обстановката атакува с целия полк или с един или два от орляците.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка