Знаете ли, че...

Pan.bg 15 окт 2021 | 11:58 views (529) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - Крумово


Александър Атанасов Чирпанлиев е роден на 24 юни 1908 г. в село Шипка, Казанлъшко. Завършва педагогическото училище в град Казанлък. През 1927 г. е приет в Аеропланното училище в Казанлък. През 1928 г. той и още 29 курсисти са изпратени да учат в Школа за запасни офицери (ШЗО) в София. Това е първият випуск на летци-пилоти от ШЗО. Същата година е произведен в чин „фелдфебел-школник“ и се връща в Казанлък, за да продължи летателната си подготовка. Присвоена му е длъжността „военен пилот-авиатор“.
Поради политически причини е уволнен заедно с целия си випуск от армията и от 1931 г. до 1935 г. е учител в село Велковци, Брезнишко. През 1935 г. випускът е възстановен и Александър Чирпанлиев е разпределен в Пловдив, а след това отново изпратен в ШЗО-София. На 9 ноември 1936 г. е назначен във Втора летателна част – Пловдив. Участва в Царските маневри през 1937 г. През 1938 г. е преместен в Казанлък, където става офицерски кандидат и инструктор-летец при Въздушните школи на Въздушните на Н. В. войски.
В началото на октомври 1939 г. е командирован в Германия за доставката на самолети Летов-Шмолик-328 „Врана“. На път за България, на 15 октомври 1939 г., малко преди Виена самолетите попадат в условия на гъста мъгла, където машината на Александър Чирпанлиев се сблъсква с друг Летов-Шмолик и се разбива, а той самият загива. Четири дни по-късно командването на Луфтвафе в Германия провежда тържествена траурна церемония с отдаване на военни почести.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка