35 години от героичната гибел на ст. л-т Йордан Тенчев и к-н Венко Савов

Pan.bg 27 авг 2021 | 18:57 views (1860) commentaries(0)
img На 27.08.1986 г. при полети от летище Балчик с МиГ-21УМ (б.н. 26) загиват старши лейтенант Йордан Тенчев Тенчев и инструкторът във втора кабина капитан Венко Ангелов Савов. При изпълнение на визуален прехват на малка височина попадат във втори режим на полета и изтребителят се срива под 1000 метра. Катапултират се на малка височина, недостатъчна за отваряне на парашутите.

Преди 38 години в небето над град Генерал Тошево се развива страховита драма, която завършва със стотици спасени човешки животи благодарение на героичната саможертва на военните летци – капитан инженер Венко Савов и старши-лейтенант инженер Йордан Тенчев.

На 27.08.1986 г. от летище Балчик излита с МиГ-21УМ (б.н. 26) старши лейтенант Йордан Тенчев Тенчев (на 26 години) и инструкторът във втора кабина капитан Венко Ангелов Савов (на 34 години). При изпълнение на визуален прехват на малка височина попадат във втори режим на полета и изтребителят се срива под 1000 метра в небето над Генерал Тошево.

Летците разбират много добре за аварийната ситуация и имат не повече 7-8 секунди, за да вземат решение, как да постъпят – дали да спасят себе си като катапултират и оставят самолета да се разбие в града или да изведат машината извън пределите на Генерал Тошево, спасявайки стотици човешки животи, но жертвайки своите собствени. Следвани от своя войнски дълг и висок морал двамата решават да вложат всичките си усилия в това да изведат повредения самолет извън града и да не позволят той да се разбие в покрайнините и обувния цех, в който по това време работят над 300 души. Катапултират се на малка височина, недостатъчна за отваряне на парашутите.

През 1996 година, в близост до лобното място на летците, е издигнат паметник с подарено от поделението в Балчик част от изтребител. През 2000 година летците-герои посмъртно са обявени за почетни граждани на Генерал Тошево. В знак на признателност техните имена носят и две улици в града.

Венко Савов е роден на 6-ти август 1952 г. в Горна Оряховица.Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1976 г. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин”, през август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.
Йордан Тенчев е роден на 11-ти
януари 1960 г. в Монтана. Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1982 г., старши пилот втори клас . През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.

Rasho Sonq Radkovi Radkovi‎


imageimage
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка