75 години от гибелта на подпоручик Георги Кюмюрджиев

Pan.bg 20 дек 2018 | 10:05 views (2774) commentaries(1)
img duma.bg

На 20 декември в боя за защита на София от англо-американската бомбардировка загиват ненавършилият 24 години подпоручик Георги Кюмюрджиев и поручик Димитър Списаревски. Опелото за двете жертви събира на 22 декември огромно опечалено мнозинство в столицата. Ден по-късно цяла Стара Загора се нарежда зад катафалката с тленните останки на Кюмюрджиев. Четат се трогателни слова, сформиран е инициативен комитет за издигането на "величествен паметник" (по информацията от първата страница на излизащия тогава в Града на липите вестник "Дума"). Лично писмо до скърбящата майка Мария Кюмюрджиева изпраща премиер-министърът Добри Божилов. С пощенски запис, предаден от кмета Христо Фетваджиев, семейството получава от името на правителството 30 000 лв. В притвора на църквата "Света Троица" е поставен бронзов венец с лента.
72 години по-късно за Писаревски има огромен брой публикации и паметник в София. Неговото име носи дружеството на летците-ветерани. За Кюмюрджиев в родния му град напомнят само малка мраморна плоча върху стената на родния му дом на ул. "Сава Силов", при това със сбъркано фамилно име, а в София има улица на неговото име. Из архивите са разпилени откъслечни данни за биографията му.

Внук на герой-опълченец, продавач на гербови марки

Георги Райчев Кюмюрджиев е роден на 11 юли 1919 г. в Стара Загора от баща Райчо Кюмюрджиев и Мария Георгиева - Маркаджийката. Кръстен е на 7 септември с.г., българин, православен, според записа в църковния документ. По бащина линия произходът му е от близкото село Казанка, по майчина родовият корен идва от опълченеца Георги Славов, известен още като Комитата. Присъединил се към поборниците след навлизането им в Стара Загора. Участвал в боевете при отбраната на Шейново. Кавалер на 5 ордена, знаменосец почти до смъртта си на старозагорското опълченско дружество. Почетен гражданин на...Габрово. Освен опълченската пенсия поборникът получава и привилегията да продава държавни гербови марки (оттам и записът в църковната книга срещу името на майката Мария).
Бъдещият летец-изтребител остава сирак едва 3-годишен. Майката - вдовица, сама отглежда него и по-големия му брат Стефан, като разчитала на подкрепата на брат си Георги, припомня 92-годишният Райко Алтабанов, последният жив старозагорец, който познавал семейството. През 1939 г. Георги завършва старозагорската мъжка гимназия "Иван Вазов". Веднага след дипломирането си заминава за Школата за запасни офицери в София. През 1940-41 г. е курсант в Държавното военновъздушно училище - Казанлък, където се подготвя за летец изтребител. Оттам е разпределен в 6-и изтребителен полк в Карлово. Изпълнява задачи по охрана на Черноморското крайбрежие до 1942 г. в състава на 692-о ято от летище Сарафово. От октомври 1942 г. до пролетта на 1943 г. заедно с подофицер Йото Каменов летят в Скопие и изпълняват ролята на въздушен дозор (патрулиране), като проследяват маршрута на влитащите в България противникови бомбардировачи и съобщават по радиото състава, мястото и направлението на полета им. На 10 декември 1943 г. с поручик Марин Цветков изпълняват първия си въздушен бой с противникови изтребители.

Смърт след усмивки на Никулден

По спомените на оцелелите при въздушните боеве за отбраната на София през 1943-1944 г. преди влизането си в смъртоносната схватка поручик Димитър Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев посрещат заедно Никулден в квартирата на колегата си, поручик Николай Йорданов.
Печката бумтяла, всички отпивали от дамаджаната с карловски мискет, когато един от приятелите им, поручик Стоянов, заявил, че отива да си ляга. Списаревски прегърнал по-младия си по години и по-младши по чин приятел и възкликнал: "Поручик Стоянов е строг към себе си. Лети не лети на другия ден, стане ли десет нула нула - търси го в леглото. Кажи бе, пиле, нали ние с теб ще си продължим тук, нищо, че поручик Стоянов ни оставя?". Прозвището "Пилето" буквално се залепило за старозагореца. След години дядо Райко Алтабанов ще каже: "Пилето стана орел в полета си към земята!"
И ще си спомни, че на 20 декември от покрива на Военното училище в София наблюдавал битката. Видял атаката на Спирасевски и огненото кълбо, с което към земята край село Калище се отправил още един български самолет. Само дето не знаел, че в него бил и приятелят му Джоджо...
Според бойните дневници на 20 декември 1943 г. Георги Кюмюрджиев води бой с шест лайтнинга, като простреляният му месершмит се разбива в земята до една от простреляните преди това летящи крепости. В тази битка свалени и засегнати от изстрелите на българските изстребители са три 4-моторни бомбардировача B-24 "Либърейтър" и седем P-38 "Лайтнинг". Още пет самолета от ударната група и един от ескортиращите изтребители напускат зоната на бойните действия заради повреди. Българските загуби са два Ме 109G-2, в които загиват поручик Димитър Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев. Други трима български пилоти кацат принудително поради бойни повреди в машините им. Със заповеди на министъра на войната Руси Русев (1887-1945) Списаревски и Кюмюрджиев са произведени посмъртно в капитан и поручик.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Иван Бориславов-2 20 дек 2018, 13:01
   
  7
   
  0

  По линия на майка ми, която е старозагорка, имаме някаква роднинска връзка с "КюмУрите", както казваше баба ми. Вероятно каменоделецът, който е правил плочата на стената на родната къща на летеца е бил заралия и е издълбал фамилията по старозагорски - КЮМУРДЖИЕВ. Но това ни най-малко не омаловажава подвига му. В стаята на братовчедките ми Венчето и Йовка в Стара Загора, като дете видях една цветна снимка на красив офицер в авиаторска униформа. На въпроса кой е той, ми обясниха, че е "бате Жоро, който загина заедно със Списаревски". Тогава научих и за Списарввски.
  ВЕЧНА СЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ОРЛИ, ЗАГИНАЛИ ЗА РОДИНАТА!

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка