Ангелов: Няма много желаещи да напускат БА, аз съм ЗА военните да си плащат осигуровките

Pan.bg 16 дек 2011 | 16:34 views (2528) commentaries(5)
img Отговор на министъра на отбраната Аню Ангелов на въпрос на народния представител Ангел Найденов относно промени в условията за пенсиониране на военнослужещите в Министерството на отбраната и Българската армия

16 декември 2011 г.
Уважаема госпожо председател,
Уважаеми дами и господа народни представители,
Уважаеми господин Найденов,
Ще Ви представя най-обективната възможно, и безпристрастна оценка, не моя лична оценка, за влиянието на повишаването на изискуемия осигурителен стаж за придобиване на право на пенсия от военнослужещите от 25 на 27 години върху тяхната мотивация, като го сравня с броя на освободените военнослужещи по рапорт, поради придобиване на право на пенсия (чл. 169 от ЗОВС) за един и същ период през тази година и през миналата година. Сравнението показва, че от 1.1.2010 до 1.12.2010 са освободени по тяхно желание 1137 военнослужещи, а през същия период на тази година – 732 или с 405 военнослужещи по-малко. Ако направим това сравнение за периода от 1 ноември до 15 декември, знаете тази дата, 1 ноември, стана публично известно намерението за увеличаване на необходимия стаж за пенсия. Числата са съответно 296 освободени военнослужещи миналата година срещу 225– тази година, т.е със 71 военнослужещи по-малко.
Ясно, че няма негативно влияние върху мотивацията и желанието на военнослужещите да продължат да служат в Българската армия.
От друга страна, трябва да подчертая, че по наше предложение, едновременно с увеличаването на осигурителния стаж с 2 години, беше увеличена и пределната възраст за военна служба, като за сержантите и младшите офицери до капитан, това са най-голямото количество старшини и офицери, беше увеличено точно с толкова години, с колкото се увеличава изискуемият стаж, а за масовото старше офицерско звание – майор – дори с три години. Това паралелно действие неутрализира възможния негативен ефект от самото повишаване на осигурителния стаж върху мотивацията и дава възможност от една страна, да се запази за по-дълъг период социалният статус на офицера и сержанта докато е на служба, това беше моята идея, когато обсъждахме как да стане това, а от друга страна – ще намали и натиска върху пенсионната система.
Естествено не бих могъл да говоря за липса на негативно влияние, ако бяха възприети различни словесни упражнения на някои неправителствени организации за едновременно орязване на социални компенсации на българските военнослужещи за тежестите на службата и за силно ограничените
им граждански права, като ще спомена само някои от тях: задължително, а не доброволно участие в операции на територията на страната и зад граница с риск за здравето и живота им, 24 часа в денонощието да бъдат на разположение, лишаването от право на членство в политически партии и политическа дейност, от право на членство в синдикални организации и на протести и стачки, от право на каквато и да е допълнителна трудова дейност не само по трудов, но и по граждански договор. Военнослужещият е лишен от право на кандидатиране за президент, народни представители и кметове от името на политически партии. Затова сред Вас, уважаеми дами и господа, колкото и да сте малко, няма нито един мъж или жена в униформа на Българската армия, който да може да излезе на тази трибуна вместо мен да защитава правата им. Затова всички ние и аз, като министър, и вие, като народни представители и техни представители сме призвани да правим това вместо тях.
Благодаря за вниманието!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  запасняк 16 дек 2011, 16:46
   
  0
   
  0

  Аню бил загрижен за войската? От тази по-голяма смешка не бях чувал скоро! И как ще ги прослужат тези 2-3 години повече, като гилотината е наточена и ще почне да щрака още през 2012 година... Или може би ще ги пратят да служат на Марс?

 2. #2
  zlpetrov 16 дек 2011, 17:43
   
  0
   
  0

  Мнооооого,ама много голям смях!

 3. #3
  Y@ 16 дек 2011, 18:12
   
  0
   
  0

  Рапортите са по-малко поради липсата на военнослужещи с право на пенсия, дори и с доплащане на години.

 4. #4
  Gundio 16 дек 2011, 21:20
   
  0
   
  0

  Няма ли най-накрая някой да му види сметката на тоя дърт предател ?

 5. #5
  night hunter 19 дек 2011, 19:38
   
  0
   
  0

  Аню е абсолютен предател,Турски родолюбец и Американска курва.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker