Япония е избрала F-35?

Pan.bg 13 дек 2011 | 09:47 views (2791) commentaries(0)
img lenta.ru

Правителството на Япония е решило да закупи американските изтребители F-35 Lightning II, участващи в тендера F-X за доставка на 42 бойни самолета, съобщава Kyodo News по информация на неназован източник, запознат с провеждане на конкурса. Официално решението ще бъде оповестено в петък, на заседание на Съвета по национална сигурност.Сумата на потенциалната сделка се оценява на 4-6 милиарда долара, като тя зависи от комплектацията, въоръжението и бордното оборудване, което ще бъде избрано от японските военни.
Финанси са заделени още от следващата фискална 2012 година, а доставката на първите изтребители се очаква да бъде през 2016. Ако действително правителството е взело решение за закупуване на Lightning II, то това се явява логично продължение на политиката на Япония да доставя въоръжение и военна техника от САЩ, пише The Financial Times. При вземане на решение се отчита не само цената на самолетите и изискванията на ВВС, но и участието на японски компании като Mitsubishi Heavy Industries, Fuji Heavy Industries и Kawasaki Heavy Industries в производството на изтребителите, както и тяхното сглобяване в страната.
Министерството на Япония обяви търга през април 2011, като участие в него взеха Boeing, Lockheed Martin и Eurofighter, съответно с F/A-18Super Hornet, F-35 и Typhoon. Новите изтребители трябва да заменят остарелите вече F-4EJ Kai Phantom – съвместно японско-американско производство. В перспектива бройката на новите изтребители може да достигне до 150, отчитайки постепенното излизане от експлоатация и на F-15J Kai. Първоначално Япония искаше са придобие изтребителите F-22 Raptor, но Конгресът на САЩ няколкократно блокира това искане, опасявайки се от попадане на високи технологии в други ръце.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker