България и Китай подписаха Меморандум за разбирателство в областта на отбраната

Pan.bg 09 дек 2011 | 06:30 views (1741) commentaries(0)
img MO

На официална церемония в Пекин днес, 8 декември, министърът на отбраната Аню Ангелов и министърът на националната отбрана и член на Държавния съвет на Китайската народна република генерал Лян Гуанлие подписаха Меморандум за разбирателство за по-нататъшно засилване на сътрудничеството между Република България и Китайската народна република в областта на отбраната. Министър Ангелов беше посрещнат в централната сграда на Министерството на народната отбрана „Първи август“ с тържествена церемония и почетна гвардейска част.

Подписаният меморандум потвърждава добрите отношения между двете държави в сферата на отбраната и определя приоритетните насоки за развитие на сътрудничество: военното образование и обмен на обучаеми и преподаватели, военнотехническо и военно икономическо сътрудничество и трансфер на технологии, обмен на опит при мироопазващи операции, антитерористична дейност и подготовка на Силите за специални операции, бедствия и аварии, дейности на ВМС.

“Меморандумът дава хоризонт за още по-практично и ползотворно сътрудничество между двете държави в сферата на отбраната и ще допринесе за засилване на традиционно добрите връзки между двете армии“, каза министър Ангелов по повод подписването на документа. Той определи Китайската народна република като ключов партньор в Азия в областта на отбраната. От своя страна генерал Лян Гуанлие изрази задоволство от състоянието на двустранните отношения , както и от интензивния диалог на стратегическо, политическо и военно равнище. Двамата се съгласиха, че съществуващите форми на сътрудничество, като диалога, обмена на кадри в сферата на военното обучение и делегациите на добра воля, трябва да се консолидират и затвърдят. Обменът на опит за действия при бедствия и аварии, справяне с нетрадиционните заплахи, борбата с тероризма бяха определени като приоритетни.

По-рано днес министър Ангелов посети Колежа за отбранителни изследвания към Националния университет по отбрана, където по споразумение между двете страни се обучават и български офицери. Той разговаря със заместник-началника на Колежа старши полковник Гуо и разгледа учебната база. "Ще продължим да изпращаме български офицери, тъй като тази практика допринася не само за повишаване на уменията и познанията, но и за по-голямо взаимно доверие", каза министър Ангелов. От 2003 г. досега 12 български офицери са преминали обучение в колежа.

Официалното посещение на министър Ангелов и водената от него делегация в Китайската народна република започна от старата столица на Китай - Си'ан. В първия ден от своята визита министър Ангелов разговаря с
командващия на военния окръг Шанкси генерал майор Гуо. Двамата обмениха мнения за състоянието и перспективите пред Въоръжените сили на двете държави. Генерал майор Гуо запозна министър Ангелов с основни характеристики и със значението на провинцията Шанкси и подчерта добрите връзки с България. Министър Ангелов обясни, че запазването и поддържането на добрите отношения са приоритет и за двете страни. Той посети Историческия музей в Си'ан и Теракотената армия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker