В управляващата партия обмислят въвеждане на пенсионна възраст, под която военните и полицаите да не могат да излизат в пенсия

Pan.bg 05 дек 2011 | 21:14 views (2590) commentaries(2)
img В управляващата партия обмислят въвеждане на пенсионна възраст, под която военните и полицаите да не могат да излизат в пенсия.

Христо Николов
в-к Труд

“Трябва да се мисли за пенсионна възраст и за тези две групи, каквато имат другите работници и служители”. Това заяви в интервю за “Труд” шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

В момента за заетите в системите на МВР и Министерството на отбраната има само изискване за стаж. От 1 януари 2012 г. необходимият трудов стаж в системата ще се увеличи от 25 на 27 години.

За военната служба има въведено и понятие “пределна възраст”, над която лицето трябва задължително да излезе в пенсия. За войниците и матросите границата е 45 години, за сержантите, кандидат-офицерите и младшите офицери - 50 години.

Най-дълго могат да служат на България генералите - до 60-годишна възраст.

Според Менда Стоянова това не е достатъчно - полицаи и военни пак остават най-привилегированите групи в обществото.

Миналата седмица вицепремиерът Цветан Цветанов защити ранното пенсиониране в системата на МВР с мотива, че на един полицай на 55 години ще му бъде трудно да гони по улиците 25-30-годишни бандити.

“Не всички гонят престъпници по улиците. Въпрос на вътрешна политика е как се разпределя работата в съответното министерство”, отвърна Менда Стоянова.

В рамките на няколко дни това е втори сериозен фактор в ГЕРБ, който намеква за въвеждане на пенсионна възраст за полицаи и военнослужещи.

“Хубава тема, която може да се обсъди в един следващ пакет от мерки, свързани с оптимизацията на осигурителната система”. Това заяви пред “Нова телевизия” в петък заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

Темата може да се обсъди в допълнителни разговори. Има още неща, които биха могли да бъдат направени в пенсионната система, добави Горанов.

От 1 януари 2012 г. пенсионната възраст за всички категории започва да се вдига с по 4 месеца на година. Така жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 60 години и 4 месеца, а мъжете - на 63 години и 4 месеца.

Крайната цел е да се достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете. Това ще стане съответно през 2019 и 2017 г.

Вдигането на пенсионната възраст беше одобрено от бюджетната комисия в парламента. За окончателното му приемане предстои още едно гласуване - в зала на второ
четене, което ще е през тази седмица.

От 2012 г. и необходимият трудов стаж за III категория ще расте с по 4 месеца. До плавния вариант на реформата, известен като “4 х 4”, се стигна след протести пред Народното събрание и преговори със синдикатите.

От ГЕРБ първоначално предложиха други варианти на профсъюзите. Имаше идея възрастта за пенсиониране да се вдигне с една година от 2012 г., но само за III категория труд. Синдикатите обаче я отхвърлиха. След това управляващите омекнаха допълнително и предложиха увеличение с 4 месеца от догодина, пак само за III категория.

Положителната развръзка беше близо - синдикатите обещаха да обмислят идеята. Но на другия ден управляващите се втвърдиха и скорострелно одобриха варианта с по 4 месеца за всички категории. Това отново разгневи КНСБ и КТ “Подкрепа”, които сега готвят нови протести.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  plamborka 05 дек 2011, 22:59
   
  0
   
  0

  За НАС простосмъртнните-ще се бачка до ГРОБ!Боже,боже дано и ТИ не си от ГЕРБ,да не се превърнем в гербови марки....

 2. #2
  todorb2000 15 дек 2011, 01:41
   
  0
   
  0

  Армията не е привилегирована каста, драги политици!
  Офицерската професия е призвание, и е тясно свързана с държавността. Има професионални групи, които са пряко свързани с държавността, а това са военните и полицаите!
  Но, ако много искат да поставят възраст...
  Ето и решението, че минималната възраст за излизане в пенсия е по пределната възраст за звание т.е. капитаните и сержантите ще могат да се пенсионират на 50 години възраст, старшите офицери на 55, а генералите на 60години, разбира се, че е сарказъм. Какво мисли Менда Стоянова си е нейна работа, но военнослужещите са най-рисковата група от професиите. А този сектор не може без "дотации", защото ще трябва Менда Стоянова да се запасва, и да служи във въоръжените сили. Да нека военните са на разположение на държавата 8 часа в денонощието, нека на военнослужещите да се даде право на синдикати, нека на военнослужещите да се даде право политически плурализъм т.е да могат да бъдат членове на партии, нека на военнослужещите се даде право на стачка, то тогава вече може да се въведе и минимална възраст за излизане в пенсия, защото няма да имаме армия, а плашило... Не са добре тези политици, никак не са добре....

  Къде са ни генералите, да обяснят фундаментално проблематиката с държавността? Защо мълчат? Не върви старши и младши офицери, да се изказват.

  Тодор Бойчев

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker