Премиерът за 20-те заплати при уволнение и осигуровките в ДАНС, МО и МВР

Pan.bg 02 дек 2011 | 09:17 views (3510) commentaries(19)
img otbrana.com

Проблемите на пенсионната реформа коментира тази сутрин по ТV7 министър-председателят Бойко Борисов. Той засегна и предстоящите промени в системата на националната сигурност, които от доста време се обсъждат от представители на правителството, синдикати и работодатели. Мнението на премиера е важно, защото се отнася до социалния статус на хората в МО, армията, МВР, ДАНС и другите структури на системата за национална сигурност. Какво каза министър-председателят?

Бойко Борисов: „В частния сектор като се пенсионират вземат 6 заплати, в ДАНС като се пенсионират вземат 20 заплати. Защо? Хайде, нека да им останат 15. Толкова много в условията на криза не е нужно. Същото е за МВР и за отбраната. И тука толкова години вече всички правителства не смеят да го кажат и да го направят. Само че сега септември месец 2012, живот и здраве, считам, че ще го направя дотогава. Помолих дотогава да се правят сметките, да се подготви системата. В момента ние плащаме осигуровките, държавата имам предвид, данъкоплатците, на хората в отбраната, в МВР, в администрацията. Защо? Ще им вдигнем заплатите с толкова, колкото е тази осигуровка, за да не правят дупка в НОИ. Философията е грешна. Всеки човек сам трябва да си плаща. Това се приветства много от бизнеса.”

Вече е известно, че има законодателна промяна в парламента, която предстои да бъде гласувана и на второ четене за намаляване на максималния размер на еднократното парично обезщетение при уволнение на служителите от ДАНС от 20 на 15 заплати, като се изплащат не на 100, а на 75 процента. Падат и самите заплати в агенцията. Подобни настоявания има и за армията и полицията. На този етап това не се приема.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 19

 1. #1
  един от всички 02 дек 2011, 14:33
   
  0
   
  0

  защо всички се стремят да отнемат малкото привилегии на полицаите и военните, а избягват да говорят за ограниченията им

 2. #2
  О. Р. 02 дек 2011, 16:25
   
  0
   
  0

  Генерале (макар, че не сте никакъв генерал, а просто човек на когото слпжиха пагони- това не е достатъчно да снанете генерал), ние, военните сме НАЕМНИЦИ. Мина времето когато трябваше да мрем за "партията и правителството". Сега това може да стане като сключим договор. И за да се жертваме за такива като вас трябва да ни платите добре. Да има за мен и за семейството ми. Иначе не става! Вкарайте вашето предложение в договора и ще видим колко военни ще останат да ви служат.

 3. #3
  Q 02 дек 2011, 16:57
   
  0
   
  0

  Господин измислен премиер, кой ти плаща осигуровките на теб? Колко генералски заплати взе след като приключи кариерата си в МВР? Какъв бизнес, какви глупости говориш. Всяка вечер ти гледам физиономията по телевизора и слушам едно и също, как някой друг ти е виновен за положението в държавата. Така и не чух и не видях някой специалист от сегашното правителство да си свърши работата и да престанете да плачете. Като ти е трудно, защо не си вземеш парцалките и не се махнеш? Писна ми от неразбиращи и неможещи управници. Да вземете да развиете икономиката в държавата, защото след една година пак ще има проблем с НОИ, след две също и т.н. Гледам и не вярвам на очите си, на две магарета плявата не можете да разделита, а сте тръгнали държавата да оправяте.

 4. #4
  s 02 дек 2011, 19:12
   
  0
   
  0

  Цяла Европа ни се чуди: Що за хора сме ние българите? Най-бедния народ на континента, отнеха ни всичко - осигуровки,здравеопазването е под всякаква форма на нормалност, пенсионери няма да имаме шанса да бъдем-защото идеята е да се измира на работа, образованието умишлено е такова за да е по-прост народа -по-лесно да се манипулира. Вие и аз сме отговорни, защото мълчиме. Не е възможно да е изчезнал онзи българин-непримирим и готов да се бори срещу тези изедници,които си купиха изборите-власта и теб и мен...

 5. #5
  Атанас 02 дек 2011, 22:30
   
  0
   
  0

  Древния учител Ли Бо Ян е казал: "Когато държавата е объркана, в хаос, идват верни властници." Може би е сбъркал, човечеца:) или България е изключение... от 22 години!

 6. #6
  CS 02 дек 2011, 22:42
   
  0
   
  0

  Не е редно да се отнемат привилегиите за ранно пенсиониране и 20 заплати на военнослужещите, които действително работят в условия на риск. Не ми е ясно, обаче защо същите привилегии имат хората по щабовете и министерствата, те риск не поемат.

 7. #7
  bivsh 03 дек 2011, 04:02
   
  0
   
  0

  stiga ste revali, i bez tova nikakva rabota ot voennite ,samo predstavitelna funkciq imate,zashto az da plashtam za vashite osigorovki,redno e vseki da si gi poeme sam,nie koito sme treta kategoriq trud, sme s po-tejak fizicheski trud ot vas,a ni vodqt nai-lekata kategoriq .

 8. #8
  боен плувец 03 дек 2011, 10:06
   
  0
   
  0

  Е,е,е, "бивш", ти май съвсем си сдал багажа. Сега изпитват ли те за физическото ти състояние? Я пробвай да видим за 1 минута колко лицеви опори ще направиш, а я сега и коремни преси. А 100 метра за колко ще ги преплуваш, 1 км? Знаеш ли, че и като съм в отпуск тренирам иначе изпуснеш ли му края ... Или който ти каже, че военните потни хляб не ядат и вода не пият не му вярвай! Хайде остани си със здраве!

 9. #9
  недеполитизиран пожарника 03 дек 2011, 10:24
   
  0
   
  0

  Ами тогава разрешавай синдикалната дейност,членството в партии и стачките. И премахни забраната за работа и другаде ...

 10. #10
  ddd 03 дек 2011, 13:57
   
  0
   
  0

  Прав е колегата "недеполитизиран пожарника" като иска да сме като цивилните няма проблем. Да ни разрешат синдикати, стачки, работа на второ място, да ни сложат една средна за страната заплата и да си ни плащат като на цивилни. За всеки час на които сме на разположение извън 8часа за денонощието (а те са 16 часа)допълнително възнаграждение, за всеки взрив от сапьорите по 500лв. на човек (една рота от седемдесет човека по едно занятие на месец да смятат), на мисиите да плащат като на американските наемници и да ги осигуряват като тях, на пилотите да плащат за всеки час като на военни пилоти в НАТО, за всеки час ремонт на военна техника от военнослужещ като в цивилните сервизи и така нататък пък да видим дали ще излиза по евтино.

 11. #11
  ingenera 03 дек 2011, 14:41
   
  0
   
  0

  До "ddd" Ами ако ви сложат една средна за страната заплата то няма сигурно да остане никой да работи. Защото средната заплата на военните е доста над средната за страната. С това не искам да кажа, че военните взимат високи заплати, но погледнете реално на нещата. То и аз искам да взимам средно европейска заплата.
  Да, имате много ограничения, но за сметка на това имате и превилегии. А до 8 часовия работен ден не знам дали знаете, но в много малко от частните фирми се спазва и се заплаща инзвънреден труд.

 12. #12
  123-8 03 дек 2011, 15:08
   
  0
   
  0

  инзвънреден труд няма, има наднормено време което не се заплаща!

 13. #13
  ddd 03 дек 2011, 15:56
   
  0
   
  0

  Така е "ingenera" всеки който е подписал договор си е сметнал сам за него си че тези привилегии компенсират ограниченията на които ще трябва да се подложи и да си чул военни, полицаи да са искали увеличение на привилегиите, напротив те постоянно са орязвани последните години малко по малко без това да се разбира от обществото. Но сега вече някои хора се опитват да си правят пиар на гърба на тези служители, да се гаврят с тях и да отвличат вниманието може би от други въпроси със това. Както и всички други сектори така и армията е на дъното на европейски и натовски класации по заплащане и въпроса не е да се противопоставят различните професии и да се казва виж те колко вземат да им намалим парите а да се търси начин как на всички да се повишат заплатите и един ден да получават всички достойно и адекватно заплащане за положилия труд. Не може да се сравнят работата на професора, адвоката, лекарят, учителя, военния, пожарникаря, инженера и така нататък както правят някои хора. Всеки един зависи от другия пряко или косвено.

 14. #14
  ingenera 03 дек 2011, 19:23
   
  0
   
  0

  Напълно съм съгласен с това, коено сте написал.
  Да се надяваме, че ще дочакаме да се промени към по–добро и да се спре с противопоставянето с различните професии.

 15. #15
  някакъв си военен 03 дек 2011, 21:15
   
  0
   
  0

  както казва колегата "ddd" няма как да сравняваме професията на който и да било с тази на някой друг всеки има привилегии и се старае да ги използва до колкото може, но нека да бъдем реалисти малко НИКЪДЕ по СВЕТА държавните служители НЕ ВЗЕМАТ такива заплати т.е. по-малко от колкото взима един нормално трудещ се човек на пазара в който и да било сектор говорим не профилирани специалисти. Така нека всеки да сметне тези които не са съгласни със заплатите НИ да е 24 часа на разположение да се прибере с идеята, че ще се радва на децата си и на жена си (мъжа си) и в този момент му се обадят и му кажат, че има БГ1 или БГ2 или ЩГ1,2,3 както и да е отиваш там стоиш некви си 72 или 96 часа прибираш се лягаш да спиш ставаш и пак на работа и нито 1 лев отгоре. Няма как да работя когато съм в отпуска защото нямам право. Не мога да отида на кръчма да ударя 2 бири и да се прибера с колата защото видиш ли НИЕ трябва да даваме пример на обществото за това, че не трябва да се пие и да се шофира и ако ме хванат на другия ден съм уволнен дисциплинарно без право на обезщетение и да се върна в системата която и да било трябват ти солидни връзки за да се издигнеш иначе си стоиш долу и сърбаш попарата.уважаеми сънародници радвайте се, че НИЕ не работим за това за което сме си подали документите защото тогава ВИЕ ще плачете и ще ни търсите и ще се молите да бъдем там КЪДЕТО ТРЯБВА С КАКВОТО ТРЯБВА. Девиза на пожарникарите и сходен с нашия "Колкото по-малко работим за това за което сме там, толкова по-малко хора ще плачат"

 16. #16
  още един бивш 03 дек 2011, 22:16
   
  0
   
  0

  Хайде сега, тия БГ1,2, ала-бала не са всеки ден. Освен това военнният има от 30 до 50 дена платен отпуск, който компенсира тия допълнителни часове, докато в частния сектор дните са 24, някъде 30. А относно допълнителната работа, всеки военен, който иска си работи допълнително, друг е въпросът, че не може да направи кой знае какво, за това и не работят. То само от приказките, че "не можел бил да пие и да кара" сте ми ясни, че не сте за военни, явно неща като "честта на пагона" за вас не значат нищо.

 17. #17
  PILOT 03 дек 2011, 22:37
   
  0
   
  0

  Привет на БИВШИ , ИНЖЕНЕРИ, и какви ли още не разбирачи!!!! Първо ще кажа за осигуровките,за които всички реват,че не си ги плащаме- ами господа, до 2004г. си ги плащахме, само че никой не си спомня за това!!! "ЦАРЯ" премахна това, да си ги плащаме ние и да се поемат от държавата. И за ваше сведение, тогава заплатите ни намаляха със стойността на тези осигуровки.ТАКА, ЧЕ СПРЕТЕ ДА РЕВЕТЕ за осигуровките ни!!!!
  А кой ще ми върне, здравето, травмите, стреса от годините прекарани в кабината на самолета. ЗАПОМНЕТЕ, ДЪРЖАВАТА ПРЕДИ ДА ТИ ДАДЕ, ВЕЧЕ Е ВЗЕЛА- НА МЕН МИ Е ВЗЕЛА ЗДРАВЕТО, НА ВАС ВЕРОЯТНО УМА. От както избухна демокрацията армията беше намалена с 80 000 човека, и никой не може и не вдига стачки. Една структура, която носи загуби от милиони левове стачкува вече седмица, защото искат да махнат 2000 човека, за да може да им отпуснат заем и да стабилизират БДЖ. Значи хем си фирма, хем работиш на загуба но не искаш да съкратиш 2000 човека, че каква е тогава разликата между армията и БДЖ- и двете носят загуба(според критикуващите ни). Само,че докато едното трябва да работи на печалба ,за да съществува, армията няма как да е на печалба. Това в математиката се нарича- съпоставяне на различни по вид величини!!! И да знаете,че не са 20 заплати, а до 20, така че като съкратят едно поделение и лейтенанта има 3 години служба- му дават 3 заплати! ХАЙДЕ, ОСТАНЕТЕ СИ СЪС ЗДРАВЕ И ДАНО НЕ ВИНАГИ СТЕ ТОЛКОВА ЗЛОБНИ!!!!!

 18. #18
  hisbullah 03 дек 2011, 23:36
   
  0
   
  0

  Дано да опрете до Българската армия помаци продажни!

 19. #19
  ddd 04 дек 2011, 02:35
   
  0
   
  0

  Това с осигуровките е напълно безсмислено според мен. Единствената разлика е че в единия случай Дянков ще преведе нужните пари в НОИ а в другия поне два пъти парите ще минат през банките (единия да стигнат до военнослужещия а другия от военнослужещия до НОИ)за което банките ще си вземат комисионни :)Това се прави за да може някой господин да каже "аз направих" (въпреки че направеното е безсмислено ако помислиш и голяма глупост с която да се занимаваш в условията на криза)А и косвено ще доведе до увеличението на други разходи за бюджета за който се изтърваха и някои министри. Затова и смятането на "ефекта" от три месеца нарасна до септември 2012. Усетиха се че правят глупост и се чудят как да протакат и да излязат от положение :)


 20. Warning: Illegal string offset 'post_text' in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 200
 21. #20
  BRAIN 04 дек 2011, 09:29
   
  0
   
  0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker