Честват 120 години Военномедицинска академия

Pan.bg 01 дек 2011 | 18:30 views (2155) commentaries(1)
img МО

„Поздравявам ви от свое име и от името на правителството с този забележителен юбилей - 120 години Военномедицинска академия и ви благодаря за усилията, които полагате всички вие за живота и здравето на военнослужещите и гражданите”, каза в обръщението си министърът на отбраната Аню Ангелов към личния състав на Военномедицинска академия днес, 1 декември, на тържественото честване на 120-годишния й юбилей. „За 120 години Военномедицинска академия зададе стандарт: стандарт за професионализъм, за развитие на военномедицинската наука, за профилактика и лечение на военнослужещите, като част от поддържането на боеспособността на армията.”

Министър Ангелов подчерта, че за да се запази и поддържа този стандарт, са необходими спешни мерки за изплащане на натрупаните задължения. „Тази година те са 16 млн. лева, от които половината ще плати министерството като добавка към бюджета на ВМА, но общите задължения са над 93 млн. лева, натрупани през годините. Това е огромно бреме, което се отразява на работата на всички”, посочи още министър Ангелов. „Необходими са сериозни управленски решения, за да може в края на 2012 г. на ВМА да останат само преходни задължения”, каза още той и посочи, че трябва да се набележат съвместни мерки с Министерството на здравеопазването за заплащане на обслужването на граждани, спешната помощ и други дейности, които сега се поемат изцяло от бюджета на Министерството на отбраната.
image
На тържественото събрание присъстваха още председателят на здравната комисия в Народното събрания Десислава Атанасова, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, заместник-министърът на здравеопазването д-р Кирил Добрев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, генерали, офицери, медицински работници и гости.

„Искам да благодаря за героизма на нашите военни лекари, които с риск за живота си оказват медицинска помощ на хиляди хора в различни точки на света”, каза в заключение министър Ангелов. Той награди военнослужещи и цивилни служители от ВМА за постигнати високи резултати в областта на военното здравеопазване.

По случай празника бяха отличени медицински специалисти и от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, началника на отбраната генерал Симеонов, началника на ВМА генерал-майор Тонев, както и от лекарски и пациентски организации.

По повод празника, за първи път у нас, Гвардейският представителен духов оркестър на Българската армия изпълни “Fest Marsch”
на Йохан Щраус, посветен на България и обявен за марш на военните медици. Това е първата духова оркестрация на марша в света, която е авторска разработка на главния диригент на Българската армия капитан Ради Радев.

По-рано същия ден бяха поднесени венци и цветя пред паметника на военния лекар. Открита беше и изложба "120 г. - Мисии без граници", която включва 120 фотографии на наши военни лекари в Камбоджа, Мозамбик, Корея , бежанския лагер до Радуша в Македония, както и след земетресението в Хаити.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  !?!? 01 дек 2011, 21:02
   
  0
   
  0

  Какво военно остана в тази Военномедицинска академия освен името и големите разходи от бюджета на армията за издръжката и.Отдавна тази болница е окупирана и обслужва мутрите с много пари, а брата военен не си ли плати подобаващо остава захвърлен някъде в ъгъла мъчейки се да оцелее сам!!! Общо известна истина е, че далаверата е страшно голяма там!!!Ако Военномедицинска академия е за военните, то и ЦСКА е още Централен Спортен Клуб на Армията :))

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker