Птичи грип е открит при двегодишно момиченце от Австралия

Pan.bg 08 юни 2024 | 18:17 views (277) commentaries(0)
img
пан.бгПтичи грип е открит при двегодишно момиченце от Австралия
Анна Коваленко — 8 юни, 15:41 ч

Снимката е илюстративна. Смята се, че детето се е заразило по време на пътуване до Индия
Питър Кейд/Гети изображения
784

В Австралия 2-годишно момиченце беше заразено с птичи грип H5N1. Момичето се нуждаеше от интензивно лечение след завръщането си от пътуване до Индия, където вероятно се е разболяло.

Световната здравна организация (СЗО) съобщава за първата потвърдена инфекция на хора с вируса на птичи грип, открита в Австралия.

Малката австралийка пътува до Колката от 12 до 29 февруари 2024 г. Според СЗО тя не е влизала в контакт с болни хора или животни по време на престоя си в страната.

След завръщането си в Австралия момичето започва да се чувства зле, включително загуба на апетит, става раздразнително, страда от треска, кашля и повръща.

На следващия ден тя беше приета в болницата, където прекара почти три седмици. През по-голямата част от времето момичето е лекувано в интензивното отделение.
Прочетете също:
Предотвратяване на пандемия: САЩ и Европа търсят ваксина срещу птичи грип за фермери и ветеринари

В момента австралийката се чувства добре, а при членовете на семейството й не са открити симптоми на заболяването.

„Въпреки че източникът на вирусната инфекция в този случай в момента е неизвестен, инфекцията вероятно е възникнала в Индия, където момичето е пътувало, и където тази група вируси е била открита при птици в миналото“, каза агенцията.

Индия съобщи на СЗО за откриване на птичи грип A(H5N1) при домашни птици през 2024 г. Тъй като вирусът продължава да се разпространява сред домашните птици, не се изключва възможността за ново заразяване на хората в страната.
Какво представлява птичият грип?

Птичият грип е вирусна инфекция, която засяга предимно птиците. Световната здравна организация информира, че човек може да се зарази с вируса на животински грип в изключителни случаи при директен контакт с болно същество или замърсена среда.

Според организацията от 2003 г. до края на май 2024 г. по света са открити 891 случая на заразяване на хора с птичи грип. За 463 пациенти вирусът е станал фатален. Почти всички заразени преди заболяването са имали близък контакт със заразени живи или мъртви птици или замърсена среда.
Защо отново започнаха да говорят за птичи грип?

В началото на 2022 г. вирусът на птичия грип се разпространи сред кравите в Съединените щати. Двама души също са заразени.

Понастоящем Съединените щати са единствената страна, в която са докладвани случаи на болест по говедата. Затова в страната се следи стадата от млечни крави и качеството на продукцията от тях.

Оттогава първата човешка инфекция с щама H3N8 беше открита в Китай, а разпространението на грипа, причинено от увеличаването на болестите по птиците, също засегна животни, включително тюлени, морски слонове и дори делфини.

Случаите на заразяване с птичи грип при нови видове животни, по-специално бозайници, създават нови заплахи за оцеляването на популациите. Европейската агенция за безопасност на храните предупреди за възможността от нова пандемия, ако вирусът започне да се предава между хората.
Какво казва СЗО за рисковете от птичия грип за хората?

В момента СЗО оценява рисковете за населението от вируса като ниски. В изявлението си обаче организацията се позовава на предишен доклад, че новият подтип на вируса на грип А може потенциално да има сериозно въздействие върху човешкото здраве.

Припомняме, в Мексико 59-годишен мъж почина от нов щам на птичи грип A(H5N2). Той беше първият човек в света, заразен с този вид вирус.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка