В САЩ е разработен метод за бързо идентифициране на тежки форми на инсулт

Pan.bg 18 май 2024 | 21:16 views (276) commentaries(0)
img пан.бг
В САЩ е разработен метод за бързо идентифициране на тежки форми на инсулт.

Учените са разработили подход, който прави възможно бързото идентифициране на така наречените оклузивни удари, чието развитие причинява образуването на кръвни съсиреци в големите артерии на мозъка на пациента
© Владимир Смирнов/ТАСС

Американски молекулярни биолози са открили, че тежките форми на инсулт могат бързо да бъдат открити с 93% вероятност от наличието на два протеинови биомаркера, GFAP и D-димерни молекули, в кръвта на пациентите. Това съобщиха от пресслужбата на американската болница "Бригъм и жени" (BWH).

„Ако се появи кръвен съсирек в големите артерии на мозъка, той може бързо да бъде отстранен и нормалният кръвоток се възстановява с помощта на механична тромбектомия, толкова по-високи са шансовете на пациента за оцеляване и възстановяване ще ускори получаването на такова лечение за голям брой пациенти по цялата Земя“, каза изследователят на BWH Джошуа Бернсток, чиито думи се предават от пресслужбата на болницата.

Учените са разработили подход, който прави възможно евтино, надеждно и в същото време бързо идентифициране на така наречените оклузивни инсулти, по време на развитието на които се образуват кръвни съсиреци в големите артерии на мозъка на пациента. Те са особено опасни за живота на пациентите, тъй като по време на тяхното развитие мозъчните клетки започват да умират в първите минути след спиране на кръвния поток.

Обикновено в много случаи животът на пациентите може да бъде спасен, ако този съсирек бъде идентифициран веднага след като пациентът е хоспитализиран и хирургически отстранен като част от процедурата по механична тромбектомия. Досега лекарите не разполагаха с евтини методи, които да им позволят да идентифицират такъв кръвен съсирек без използването на томография, както и други скъпи и трудоемки процедури.

Американски молекулярни биолози наскоро откриха, че развитието на оклузивни инсулти е придружено от повишаване на концентрацията на два протеина, GFAP пептид и D-димер, в кръвни проби, получени от капилярни съдове. Това дава възможност за бързо идентифициране на кръвни съсиреци в големи артерии, като се използват сравнително прости кръвни тестове в комбинация с теста FAST-ED, който е насочен към идентифициране на характерните неизправности на тялото, свързани с инсулт.

Учените тестваха работата на този подход върху 323 пациенти, които бяха хоспитализирани в болници във Флорида с инсулти с различна тежест. Тези наблюдения показват, че техниката, разработена от биолозите, позволява да се открият оклузивни инсулти с 93% вероятност и да се вземат оптимални мерки през първите шест часа след появата на симптомите. Това дава надежда, че този подход значително ще подобри преживяемостта на пациентите, заключават учените.

източник

тасс

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка